<div>Plenković govorio o " title="
Plenković govorio o "pritisku na one koji neopravdano dižu cijene"
" decoding="async" />

Plenković govorio o “pritisku na one koji neopravdano dižu cijene”

Link na izvornu vijest

PREMIJER Andrej Plenković danas je rekao da napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svi aktera, pa i nadzor i pritisak na one koji dižu cijene neopravdano, a da će vlada i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se inflacija i dalje smanjivala.

Osvrnuvši se u uvodu sjednice vlade na inflaciju, Plenković je ustvrdio da krizne mjere vlade kojima je među ostalim ograničen rast cijena energenata, doprinosi usporavanju inflacije već sedam mjeseci zaredom, a vlada želi da se taj trend i dalje nastavi, pa stoga nije prihvatljivo da se dižu cijene koje nemaju veze s troškovima ili rastom cijena inputa.

“Ti napori zahtijevaju pritisak na one koji neopravdano dižu cijene”

“Napori za smanjivanje inflacije zahtijevaju punu odgovornost i solidarnost svih aktera, pa i nadzor i pritisak u konačnici na one koji dižu cijene neopravdano. Vlada će i dalje razmatrati sve mogućnosti kako bi se smanjivala inflaciju, koja je u ovom trenutku nešto viša od sedam posto”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena usporila je u srpnju na 7.3 posto na godišnjoj razini, prema drugoj procjeni Državnog zavoda za statistiku.

O afričkoj svinjskoj kugi

U vezi problema afričke svinjske kuge (ASK), Plenković je kazao da taj problem osobito postoji u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali prijeti i drugim županijama u Hrvatskoj. Podsjetio je da sutra započinje isplata potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge.

Riječ je o 7.5 milijuna eura vrijednom programu potpore sektoru svinjogojstva zbog onemoguće neaktivnosti uslijed ASK-a, i to bez podnošenja zahtjeva gospodarstava kojima su eutanazirane svinje.

Posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveo je.

Plenković je podsjetio da su u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pojave ASK-a donijeli dva programa pomoći za oštećene uzgajivače, ukupne vrijednosti 12.5 milijuna eura, a i već u prvim danima pojave te bolesti Ministarstvo poljoprivrede je donijelo rješenje o određivanju zona ograničenja i izdalo naredbu za mjere kontrole radi njezina suzbijanja.

Zahvalio je svima koji sudjeluju u tom procesu  – inspekciji, veterinarima, civilnoj zaštiti te policiji koja je aktivirala punktove pod nadzorom.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?