Čudne oznake na raskrsnici francuskog gradića postale hit na društvenim mrežama

Čudne oznake na raskrsnici francuskog gradića postale hit na društvenim mrežama

Link na izvornu vijest

Mali grad u zapadnoj Francuskoj postao je viralan zbog obilježavanja saobraćajne raskrsnice bijelim linijama koje se preklapaju kako bi zbunile vozače i natjerale ih da uspore.

U gradu Bauné, u blizini Angersa, živi samo oko 1.700 ljudi, ali se svakodnevno suočava sa aktivnim saobraćajem, jer se nalazi na raskrsnici dva departmana – D74 i D82.

Dnevno kroz ovaj gradić prođe oko 2.300 vozača, a pojedini prolaze brzinom i preko 100 kilometara na sat bez obzira da je ograničenje na raskrsnici samo 30 kilometara na sat.

Kako bi natjerali vozače da uspore, lokalne vlasti su se dosjetile da koriste zbunjujuće oznake na cesti u vidu neprekidnih linija koje se preklapaju. Zanimljivo je da je ova strategija dala rezultat.

Fotografije bizarnih oznaka na prometnoj raskrsnici Baunéa postale su viralne na francuskim društvenim mrežama. Mnogi ljudi su istakli da je neprekidna bijela linija neprohodna, tako da nema puno smisla da se preklapaju.

Drugi su se jednostavno pitali zašto lokalne vlasti ne koriste tradicionalnija sredstva za smanjenje brzine vozila, poput kružnog toka ili semafora.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?