Politička analitičarka žestoko spustila na zemlju Kovačevića i nelegitimnog mu šefa

Politička analitičarka žestoko spustila na zemlju Kovačevića i nelegitimnog mu šefa

Link na izvornu vijest

Autor: Dnevno.ba

Nakon što je objavljena presuda Europskog suda za ljudska prava u kojoj je utvrđeno da su povrijeđena prava apelanta Slavena Kovačevića u kontekstu glasovanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH, odnosno da je sadašnji politički sustav BiH etničku zastupljenost učinio važnijom od političkih, ekonomsko-socijalnih i drugih pitanja, te je pojačao etničke podjele u državi i potkopao demokratski karakter izbora, te na kraju da su “konstitutivni narodi privilegirani” u sadašnjem Ustavu, uslijedile su brojne reakcije iz svih dijelova političkog spektra.

Stranke s hrvatskim i srpskim predznakom izrazito su negativno reagirali na ovu presudu Europskog suda za ljudska prava, dok su stranke iz Sarajeva zadovoljne presudom ističući da one trebaju biti putokaz u budućim reformama izbornog zakonodavstva.

No, iz Sarajeva stižu i drugačije reakcije, u kojima se ističe da će ova presuda “podići nacionalne tenzije” i pojačati podjele u bh. društvu. Takva reakcija stigla je danas od političke analitičarke Ivane Marić, koja je svoje stavove izložila na svom Facebook profilu.

Komentar Ivane Marić objavljen na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Što reći o presudi koja se zasniva na apelaciji osobe, čija etnička pripadnost je fluidna kategorija, a sve u ovisnosti od potreba, baš kao i nacionalnost onoga kome je savjetnik. Presuda će odlično poslužiti populistima, koji ništa nisu uradili za BiH, da dobiju još koji dodatni poen i da još više podignu nacionalne tenzije i dodatno udalje narode, a BiH je dobila još jednu presudu koju neće implementirati.

Željko Komšić je osoba kojoj je SDP na izborima 2006. dala mogućnost da pokaže da i Bosanac može biti član Predsjedništva BIH. Komšić je imao priliku da pokaže da je član Predsjedništva koji se bori za prava svih građana BiH, od Gacka, Livna, Prijedora, Orašja… Međutim, Komšić je tu priliku prokockao i odabrao da se priklanja većini, a na kraju je završio kao SDA priljepak i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Komšić je imao više od 20 godina na djelima pokaže koliko mu je stalo do BiH i njenih građana, a on je tih više od 20 godina iskoristio da pokaže da mu je najvažnija fotelja i da je spreman za nju da se bori do zadnjeg člana DF-a.

I sada taj Komšić, njegov fluidno nacionalni savjetnik i ostali DF-ovce kao pobjedu slave presudu Europskog suda za ljudska prava, kao da će ta presuda biti objeručke prihvaćena i usvojena, kao da nije podigao nacionalne tenzije do te mjere da su sada šanse za Bosance i Hercegovce manje nego direktno nakon rata i kao da je do sada, zajedno sa svojim bliskim partnerima SDA, proveo sve ostale presude Suda u Strasbourgu. Ma hajte molim vas”, napisala je Marić.

Autor: Dnevno.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?