Razvoj turizma kroz obrazovanje: Stručne obuke poboljšavaju kvalitet turističke ponude u BiH

Razvoj turizma kroz obrazovanje: Stručne obuke poboljšavaju kvalitet turističke ponude u BiH

Link na izvornu vijest

Za ambicioznu Sandru Pačić (48) iz Bihaća koja radi kao menadžerica na benzinskoj pumpi i vodi porodični restoran, život je ove godine dinamičniji nego inače. Uz brojne poslovne obaveze, u toku 2023. godine odlučila je da usavrši engleski jezik i stekne nova znanja o higijenskim standardima u ugostiteljstvu.

Pačić je usvojila i nove vještine pristupa gošćama, što ju je dodatno motivisalo da radi na unapređenju kvaliteta svog rada.

“Stečene vještine i znanja u budućnosti će svakako doprinijeti boljoj organizaciji posla, koja će dovesti do boljeg odnosa prema gostima”, kaže ona.

Sandra je jedna od ukupno 136 osoba iz Unsko-sanskog kantona koje su u toku ove godine pohađale stručne obuke iz oblasti turizma i ugostiteljstva u organizaciji bihaćke podružnice Centra za edukaciju i istraživanje Nahla. Kursevi engleskog jezika za turističke radnike i radnice, te kursevi održavanja higijenskih standarda u ugostiteljskim objektima i razvijanja ugostiteljskih vještina su dio projekta pod nazivom “Izgradimo kulturu izvrsnosti u ugostiteljstvu – obuke za inovativno turističko iskustvo u Unsko-sanskom kantonu”, koji je implementiran uz podršku Vlade SAD-a putem USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

S namjerom da Bosnu i Hercegovinu pretvori u konkurentnu svjetsku turističku destinaciju, USAID Turizam brojnim aktivnostima stimuliše unapređenje ekonomskog okruženja, kao i poboljšanje kvalitete i raznovrsnosti turističkih proizvoda i iskustava. To, između ostalog, podrazumijeva i profesionalizaciju radne snage u turističkom sektoru.

Pružanjem savremenih praktičnih vještina osobama koje rade ili žele raditi u turističkom i ugostiteljskom sektoru, projekat je doprinio kako podizanju kvaliteta turističkih usluga, tako i zapošljivosti novih radnika i radnica u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini. Jedna od obuka, na primjer, učesnicima i učesnicama je omogućila da nauče tzv. Ritz-Carlton metode rada s klijentima, koje je ovaj svjetski poznati lanac hotela kako bi postavio visoke standarde u pružanju usluga.

“Sam projekat mi je dao vjetar u leđa i motivaciju da se i dalje nastavim baviti turizmom i da svoj biznis usavršavam konstantno”, dodaje Sandra.

Programi stručnog osposobljavanja širom Bosne i Hercegovine

Uz Centar Nahla, USAID Turizam podržao je Ustanovu za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” iz Sarajeva i projekat Kuhinjica – Škola kuvanja agencije MJB iz Banje Luke da realizuju slično koncipirane programe obuke za stručno osposobljavanje i razvoj radne snage usmjerene na kuharsko, konobarsko i recepcionersko zanimanje. U programima obuke učestvovalo je više od 440 osoba iz cijele Bosne i Hercegovine.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

“Naši kursevi su pomogli učesnicima i učesnicama da steknu znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu prepoznatljivi u dinamičnom okruženju turističke industrije”, kaže Emina Šahinović, koordinatorica projekta u Centru Nahla.

S ovakvom ocjenom se slažu Niels i Esther van Slooten, bračni par iz Holandije koji posljednjih pet godina živi u Bosni i Hercegovini. Kao turistički radnici koji ljepote Bosne i Hercegovine – kojima su i sami očarani – otkrivaju turistima i turisticama iz cijelog svijeta, Niels i Esther su takođe učestvovali u ovogodišnjim Nahlinim kursevima.

“Vrlo je važno razumijeti goste koji dolaze, da budu zadovoljni uslugama i ponudom. U tome nam je znatno pomogla ova obuka koju je podržao USAID putem projekta USAID Turizam”, kažu van Sloothen.

Pored ovih programa, USAID Turizam također je pokrenuo i Turizam Academy, online platformu za razvoj ljudskog kapitala koja nudi veliki broj besplatnih kurseva za unaprijeđenje znanja i vještina potrebnih za uspješnu karijeru u turizmu.

Turizam: okosnica razvoja Bosne i Hercegovine

Turizam je rastuća grana privrede u Bosni i Hercegovini i jedna od okosnica njenog ekonomskog razvoja. U 2019. godini, prije početka pandemije Covid-19, broj turističkih posjeta Bosni i Hercegovini povećan je za 13,7 posto, a prihodi od turizma povećani su za šest posto.

Iako je pandemija usporila taj rast, u periodu između 2021. i 2027. godine u Bosni i Hercegovini bi se moglo otvoriti novih 18.500 radnih mjesta u turističkoj industriji, dok bi deficit kvalificiranog kadra u istom periodu mogao dosegnuti broj od 8.100 radnika i radnica, prema USAID-ovim procjenama potreba ljudskog kapitala u turističkom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Međutim, postojećom radnom kadru trebaju savremene vještine i znanja o kvalitetnom pružanju turističkih usluga, prema USAID-ovim procjenama.

“Premoštavanje jaza između ljudskog kapitala i neophodnih vještina će vjerovatno ostati najhitnije pitanje s kojim će se turistička industrija suočavati. Uprkos široko rasprostranjenom razumijevanju važnosti obrazovanja i osposobljavanja za kontinuirani razvoj turističke industrije, ulaganja u ovu oblast su relativno mala”, navodi se u istom izvještaju USAID-a.

Razvoj turizma kroz obrazovanje
Razvoj turizma kroz obrazovanje

Upravo zahvaljujući aktivnostima programa USAID Turizam, stručno osposobljavanje osoblja u turističko-ugostiteljskom sektoru u Bosni i Hercegovini je sve više prepoznato kao kontinuirana potreba. Tako je, na primjer, Centar za kulturu i turizam u Cazinu, partner na projektu Centra Nahla, obuhvatio i vlastite uposlenike i uposlenice programima obuke želeći unaprijediti vlastite kapacitete i kompetencije svog osoblja. Osim ove ustanove, još 14 poslodavaca s područja Unsko-sanskog kantona uključilo je svoje radnike i radnice u kurseve Centra Nahla.

Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, Unsko-sanski kanton bilježi sve više turističkih posjeta, a da li će taj broj i dalje rasti ovisi upravo o kvalitetu radne snage, smatraju u Centru Nahla.

“O tome da li ćemo uspjeti zadržati ili poboljšati trenutnu poziciju ovisi o tome u kojoj smo mjeri spremni turistima pružiti nezaboravno iskustvo radi kojeg će nam se ponovo vratiti i radi kojeg će nam doći gosti koji ranije nisu posjetili naš kanton”, ističu iz centra te zaključuju kako, kroz stručno osposobljavanje i obuke kao što su ove, taj cilj postaje sve dostižniji.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?