Postaće još jači: Ukrajinska vojska se dodatno naoružava, poznato šta će im stajati na raspolaganju

Postaće još jači: Ukrajinska vojska se dodatno naoružava, poznato šta će im stajati na raspolaganju

Link na izvornu vijest

Daleke mete više ne predstavljaju poteškoću zato što Ukrajina već neko vrijeme razvija vlastiti program raketa i dronova, rekao je sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na ukrajinskom radiju.

Oružje koje se koristi na ruskoj teritoriji ukrajinskog je porijekla, kazao je, osvrćući se na napade na ruske vojne ciljeve do kojih je došlo u sklopu napora Kijeva da odbije snage Kremlja u ratu započetom prije više od 18 mjeseci.

Naveo je ukrajinski raketni program koji postoji od 2020. i činjenicu da su mnoge firme sada uključene u proizvodnju bespilotnih letjelica.

– Sve ovo će donijeti rezultate, rekao je u petak navečer.

Ukrajinske oružane snage mogu gađati ciljeve ne samo na udaljenosti od 700 kilometara, već “čak od 1.000 do 1.500 kilometara”.

Kijev isključivo napada vojne ciljeve, istaknuo je Danilov.

Rusko ministarstvo obrane je u subotu reklo da je oborilo dvije ukrajinske bespilotne letjelice nad Belgorodskom oblasti na granici s Ukrajinom, koja je redovito pod napadom ukrajinskih snaga, prenosi N1.

Istovremeno Bidenova administracija prvi put će poslati kontroverznu municiju za probijanje oklopa koja sadrži osiromašeni uranijum Ukrajini, prema dokumentu koji su odvojeno potvrdila dva američka zvaničnika.

Municija, koja bi mogla pomoći u uništavanju ruskih tenkova, dio je nove vojne pomoći za Ukrajinu koja će biti predstavljena u narednoj sedmici. Municija može biti ispaljena iz američkih tenkova Abrams koji će, prema informacijama od osobe upućene u situaciju, biti dostavljeni Ukrajini u narednim sedmicama.

Jedan od zvaničnika je rekao da će dolazeći paket pomoći vrijediti između 240 miliona i 375 miliona dolara, zavisno o tome šta bude uključeno.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?