Ko je novi šef ukrajinske odbrane Rustem Umerov?

Link na izvornu vijest

Novi ukrajinski ministar odbrane je Krimski Tatar, poliglota koji je gradio karijeru u finansijskom i diplomatskom sektoru.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je Rustema Umerova, šefa glavne ukrajinske agencije za privatizaciju, kao novog ministra odbrane države nakon otpuštanja Oleksija Reznikova.

U nastavku donosimo neke činjenice o novom ukrajinskom šefu odbrane u doba ruske invazije na ovu državu:

Krimski Tatar rođen u egzilu

Umerov (41) je Krimski Tatar, dakle pripadnik turskijske grupe sunitskih muslimana čiji su preci sa poluotoka Krima kojeg je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Tokom 1944. godine je 180.000 Krimskih Tatara, među kojima je i Umerova porodica, deportirano sa Krima u Uzbekistan po naredbi sovjetskog lidera Staljina. Umerov je rođen u uzbekistanskom Samarkandu.

On se sa porodicom 1991. godine vratio na Krim tokom procesa repatrijacije Krimskih Tatara krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina.

Poliglota sa finansijkim iskustvom

Pohađao je elitni internat gdje je naučio pet jezika: ukrajinski, tatarski, ruski, turski i engleski jezik.

U sklopu programa razmjene učenika „Future Leaders“ koji je vodio američki State Department, otišao je na studije u Sjedinjene Američke Države, da bi 1998. postao član Evropskog omladinskog parlamenta.

Umerov je započeo karijeru u privatnom sektoru, pristupio je 2004. jednom od vodećih operatora mobilne telefonije u Ukrajini.

Formirao je vlastitu investicijsku kompaniju ASTEM 2013. godine, kao i Fondaciju ASTEM. Diplomirao je ekonomiju, a magistrirao finansije.

Kada je Rusija 2014. okupirala Krim, bio je savjetnik Mustafe Džemiljeva, lidera medžlisa Krimskih Tatara.

Borba protiv korupcije

Od 2020. je član radne grupe ukrajinske Vlade koja je radila na strategiji okončanja okupacije Krima.

U septembru 2022. godine, Umerov, tada zastupnik iz redova proevropske stranke Holos, postao je prvi čovjek Fonda državne imovine, agencije koja je bila zadužena za prodaju državne imovine privatnim investitorima.

Zaslužan je za reformiranje institucije koja je ranije često bila na udaru korupcionaških skandala. Također, ponovo je pokrenuo prodaju državne imovine i bilježio rekordne prihode za državu tokom rata.

Dobar pregovarač

Umerov, za koga mnogi kažu kako je talentiran pregovarač, bio je član ukrajinskog tima koji je pregovarao sa Rusijom marta 2022. godine, mjesec dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju u punom obimu.

Također je učestvovao u razgovorima o crnomorskom dogovoru za prevoz žitarica, kao i o razmjeni zarobljenika, među kojima su i pripadnici ukrajinske jedinice Azov zarobljeni tokom borbi za južni grad Mariupolj 2022. godine.

Učestvovao je i u osiguravanju puštanja na slobodu iz ruskih pritvora Krimskih Tatara Ahtema Čijgoza i Ilamija Umerova 2017. godine.

Bio je član delegacije tokom posjete predsjednika Ukrajine Zelenskog Saudijskoj Arabiji u maju, te pratio prvu damu, Olenu Zelensku, tokom njene posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima u martu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?