Ujedinjeni u izolaciji: Rusija i Sjeverna Koreja spremaju zajedničke vojne vježbe

Ujedinjeni u izolaciji: Rusija i Sjeverna Koreja spremaju zajedničke vojne vježbe

Link na izvornu vijest

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da se vodi razgovor o organiziranju zajedničkih vojnih vježbi s Sjevernom Korejom.

On je istakao da su Sjeverna Koreja i Rusija susjedi te da postoji stara ruska poslovica koja kaže da susjede ne možete birati te da je bolje živjeti u miru i skladu s njima. Šojgu je također potvrdio da se “naravno” razgovara o mogućnosti održavanja takvih vojnih vježbi.

Prema izvješću južnokorejske novinske agencije Yonhap, Šojgu je predložio sjevernokorejskom lideru Kim Jong-unu da njihove zemlje zajedno s Kinom organiziraju pomorske vježbe. Ova inicijativa je uslijedila nakon Šojguovog posjeta Sjevernoj Koreji u julu, povodom 70. godišnjice završetka Korejskog rata, koji se u Sjevernoj Koreji obilježava kao Dan pobjede.

SAD je izrazio zabrinutost zbog napretka pregovora između Rusije i Sjeverne Koreje u vezi naoružanja. Također su naglasili da je Šojgu nedavno putovao u Sjevernu Koreju kako bi uvjerio Pjongjang da proda artiljerijsko streljivo Rusiji.

Ruski ambasador u Sjevernoj Koreji, Aleksandar Matsegora, izjavio je da nema informacija o planovima za učestvovanje Sjeverne Koreje u trilateralnim vojnim vježbama s Kinom i Rusijom, ali smatra da bi to bilo “primjereno”.

Iako su nedavno ojačali vojne veze, Sjeverna Koreja negira da trguje oružjem s Rusijom. Važno je napomenuti da je Sjeverna Koreja izvela šest nuklearnih testova od 2006. godine i nedavno testirala različite projektile, ali rijetko učestvuje u vojnim vježbama sa svojim susjedima. SAD i Južna Koreja redovno provode vojne vježbe, što redovno kritikuje Sjeverna Koreja navodeći da je to priprema za rat.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?