OHR se oglasio o napadu na povratnika kod Zvornika: Evo šta su poručili

Link na izvornu vijest

– Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem, poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) nakon napada na povratnika Senada Sejfića u Gornjoj Kamenici kod Zvornika koji se desio u nedjelju navečer.

Kako su istakli iz OHR-a, pravo na povratak je osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koje je navedeno u Aneksu VII ovog sporazuma.

– Prema Aneksu VII, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja. Stranke su se dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uslove koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe. Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi, naveli su iz OHR-a u izjavi za Preporod.info.

Potcrtano je da organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju.

– Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura. BiH je prešla dugačak put od završetka rata. To je sada zemlja sa statusom kandidata na putu ka Evropskoj uniji (EU) i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima. Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem, poručili su iz OHR-a.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?