Građani će se uskoro moći prijaviti za dodjelu grant sredstava iz domena energetske efikasnosti

Građani će se uskoro moći prijaviti za dodjelu grant sredstava iz domena energetske efikasnosti

Link na izvornu vijest

U sjedištu Vlade FBiH jučer je predstavljena online platforma E-prijava. Radi se o platformi koju je kreirao projekt Vlade Sjedinjenih Američkih Država, USAID EPA, koja će doprinijeti sustavnom pristupu financiranju mjera energetske efikasnosti u BiH.

Prvi takav primjer bit će dodjela grant sredstava EU za mjere energetske efikasnosti u domaćinstvima, kao i u mikro, malim i srednjim poduzećima (MMSP). Za ovu namjenu, EU izdvojila je grant sredstva u iznosu od 12,9 milijuna KM za domaćinstva i 12,9 milijuna KM za mikro, mala i srednja poduzeća.

U narednom periodu, očekuje se objava javnog poziva za dodjelu sredstava za 2023. godinu koji će u ime Vlade FBiH objaviti Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić, pozvao je građane i MMSP da se prijave na Javni poziv kada bude objavljen i učine prvi korak ka energetski efikasnijoj budućnosti.

“Očekujemo da će ovaj paket podrške Europske unije kao i IT sustav za njegovu implementaciju, doprinijeti unapređenju energetske efikasnosti za minimalno 2600 domaćinstava i minimalno 264 mikro, mala i srednja poduzeća. Zahvaljujem se EU na vrlo vrijednoj pomoći građanima i privredi, te projektu Vlade SAD-a, USAID Asistencija energetskom sektoru na tehničkoj izradi platforme”, istakao je ministar Lakić i dodao da mjere energetske efikasnosti pored dugoročne uštede novca, unapređuju životni standard građana i tržišnu konkurentnost MMSP.

Specijalista za upravljanje projektima USAID BiH Ankica Gavrilović, naglasila je da USAID već dugi niz godina pomaže institucijama u Bosni i Hercegovini koje rade u oblasti energetske efikasnosti.

“Nadam se da ćemo u narednom periodu nastaviti zajednički rad na uvođenju održivog financijskog mehanizma putem kojeg bi uspješno, na sistemski način provodili sve programe financiranja mjera EE u stambenom sektoru kao i u MMSP. Ovo je idealno vrijeme, budući da nova Vlada pravi programe rada za naredni period i smatramo da je izuzetno važno uključiti energetsku efikasnost kao razvojni mehanizam, donijeti odgovarajući zakonski okvir i omogućiti građanima Federacije da iskoriste prednosti energetski efikasne budućnosti”, kazala je Gavrilović.

Dodala je da se platforma E-prijava, osim javnog poziva za 2023. godinu, može koristiti i za sve buduće programe koje Fond za zaštitu okoliša bude imao na raspolaganju za implementaciju mjera energetske efikasnosti.

Platformu E-prijava pripremio je Projekat Vlade SAD-a USAID Projekat asistencije energetskom sektoru (USAID EPA) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH te uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

The post Građani će se uskoro moći prijaviti za dodjelu grant sredstava iz domena energetske efikasnosti first appeared on ABCportal.info.

Objava Građani će se uskoro moći prijaviti za dodjelu grant sredstava iz domena energetske efikasnosti pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?