Farmaceutski sektor pokrenuo rast danskog BDP-a

Farmaceutski sektor pokrenuo rast danskog BDP-a

Link na izvornu vijest

KOPENHAGEN – U prvom polugodištu ove godine danski je BDP porastao za 1,7 posto na godišnjem nivou, za što je, kako prenosi francuska novinska agencija AFP, gotovo sve zasluge pripalo farmaceutskoj industriji, tačnije Novo Nordisku. Veliki rast potražnje za lijekovima za dijabetes i mršavljenje uvelike je povećao prihode.

Farmaceutski sektor pokrenuo rast danskog BDP-a

FOTO: Pixabay

Bez farmaceutske industrije, danski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio bi se za 0,3 posto u prvoj polovini godine.

Da nije bilo Novo Nordiska, ne bi bilo ni ekonomskog rasta”, komentirao je Las Olsen, glavni ekonomist Danske Bank, polugodišnje podatke.

Novo Nordisk postao je najvrjednija evropska kompanija nakon naglog porasta potražnje za njegovim lijekom za mršavljenje protiv dijabetesa tipa 2 Ozempic i lijekom za mršavljenje Wegovy. Oba se propisuju na recept.

Ovako nešto još nismo vidjeli. To mijenja sliku cijele ekonomije”, rekao je za AFP Jonas Petersen, analitičar Statističkog ureda Danske. Palle Sorensen, glavni ekonomista banke Nykredit, dodao je da je obim danske industrijske proizvodnje 40 posto veći nego prije pandemije covida-19, dok se nije značajno promijenio u eurozoni i SAD-u.

U Novo Nordisku, koji ujedno uplaćuje najviše poreza u dansku državnu blagajnu, u prvom polugodištu ove godine zabilježen je čak 157-postotni porast prodaje lijekova za dijabetičare.

Tržišna kapitalizacija kompanije dostigla je 2.980 milijardi danskih kruna (400 milijardi evra), čime je 1. septembra istisnula francuskog proizvođača luksuzne robe LVMH s pozicije kompanije s najvećom tržišnom kapitalizacijom u Evropi.

Bankar.me

Чланак Farmaceutski sektor pokrenuo rast danskog BDP-a се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?