Naglo se debljate, a jedete kao i inače? Ovo bi mogao biti krivac

Naglo se debljate, a jedete kao i inače? Ovo bi mogao biti krivac

Link na izvornu vijest

Autor: Dnevno.ba

Zadržavanje tekućine u tijelu ili promjene u metabolizmu ukazuju da nešto nije u redu s vašim zdravljem.

Tjelesna težina varira tijekom života i logično, ovisi o mnogim faktorima kao što su dob, zdravstveno stanje, prehrana, hormonalni disbalans i fizička aktivnost. Promjene težine mogu biti posljedica nečeg bezopasnog poput promjene stila života. Međutim, ako u kratkom razdoblju primijetite drastičnu razliku u svojim kilogramima, a vaša se rutina nije promijenila, u smislu da jedete istu količinu hrane i jednako se krećete), to može biti opravdani razlog za zabrinutost.

Medicinska stanja povezana s povećanjem tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine može biti uzrokovano zadržavanjem tekućine u tijelu ili promjenama u našem metabolizmu – obje mogu signalizirati na nešto ozbiljnije. Pa tako smanjena aktivnost štitnjače, poznata kao hipotireoza može, zbog nedovoljne proizvodnje hormona, usporiti metabolizam. Ovo stanje također može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu zbog čega dolazi do povećanja tjelesne težine. Osobe s nedovoljno aktivnom štitnom žlijezdom također mogu osjetiti pojačani apetit koji opet može uzrokovati dobivanje neželjenih kilograma. Zatajenje srca, bolest bubrega ili jetre također mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu, što dovodi do iznenadnog povećanja tjelesne težine.

Na metabolizam negativno utječe i Cushingov sindrom – stanje koje se javlja kada tijelo proizvodi prekomjernu količinu kortizola. Povećanje težine, posebice na licu, gornjem dijelu leđa i trbuhu, mogu biti jedni od vidljivih simptoma. Sindrom policističnih jajnika (PCOS) također može uzrokovati povećanje tjelesne težine zbog inzulinske rezistencije i hormonalne neravnoteže.

Što učiniti ako primijetite iznenadno povećanje tjelesne težine

Neobične uzroke uključujući medicinska stanja, hormonalni disbalans i životne navike u ovakvim iznenadnim okolnostima je preporučljivo da liječnik utvrdi simptome te postavi eventualnu dijagnozu i daljnje liječenje. Ako se osnovno medicinsko stanje prepozna kao uzrok povećanja tjelesne težine, preporučit će vam se odgovarajući plan liječenja u smislu prehrane koji trebate slijediti. Uz to, vrijedi razmotriti i adekvatnu tjelesnu aktivnost te promjene ostalih životnih navika koje će pozitivno utjecati na vraćanje tijela u balans.

Autor: Dnevno.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?