NEPOTIZAM I ‘RENESANSA’: U BIH JE U 550 JAVNIH PREDUZEĆA ZAPOSLENO 80.000 RADNIKA, UPRKOS GOMILANJU GUBITAKA

NEPOTIZAM I ‘RENESANSA’: U BIH JE U 550 JAVNIH PREDUZEĆA ZAPOSLENO 80.000 RADNIKA, UPRKOS GOMILANJU GUBITAKA

Link na izvornu vijest

NEPOTIZAM I ‘RENESANSA’: U BIH JE U 550 JAVNIH PREDUZEĆA ZAPOSLENO 80.000 RADNIKA, UPRKOS GOMILANJU GUBITAKA

Uprkos gomilanju gubitaka, nastavljaju da zapošljavaju radnike po stranačkom ključu, naročito pred izbore.

U Centru civilnih inicijativa ističu da je neophodno preduzeti korake prije ove reforme, koja bi trebalo da rezultira radom direktora u interesu preduzeća, a ne stranaka. Većina javnih preduzeća čak nema ni internet stranicu i zatvorena je za javnost.

  • Moralo bi se riješiti povećanje transparentnosti u javnim preduzećima. Povećanje odgovornosti za rezultate poslovanja na rukovodećim pozicijama u javnim preduzećima. S druge strane, potrebna je određena kontrola nad poslovanjem. Većina javnih preduzeća ne podnosi izvještaje o poslovanju nadležnim organima – kaže Hasan Kamenjaković, portparol Centra civilnih inicijativa.

U “Transparency Internationalu” nisu optimisti kada je riječ o depolitizaciji javnih preduzeća. Kažu da se stranke neće lako odreći ovog dijela koalicionog kolača. Više se ni ne krije da se direktori i niži rukovodioci postavljaju isključivo po stranačkoj liniji, čak i u službama revizije.

  • Pojedina javna preduzeća služe kao rezervni fond političkim partijama iz kojih izvlače resurse i služe za popravljanje izbornih rezultata, s obzirom na imaju veliki broj zaposlenih. Njihov rad se subvencioniše iz budžeta poput ‘Pošta Srpske’ koje su do te mjere povećale broj zaposlenih u posljednjih nekoliko godina da su premašili ‘BH Poštu’ koja ima 30 miliona veće prihode – kaže Srđan Traljić, “Transparency International”.

Ni urednik BIRN-a ne očekuje da će doći do stvarne depolitizacije, već da će vlasti donijeti nekoliko zakonskih rješenja i stvoriti privid da je ispunjen jedan od prioriteta za članstvo u Evropskoj uniji. Dio izbornog plijena su i javna preduzeća, iz kojih se kroz javne nabavke isisavaju milioni maraka.

  • Javne kompanije čine dobar dio kolača javnih nabavki u toku jedne godine koji vrijedi između dvije i tri milijarde maraka. Tako da interes političara što su im zanimljive javne kompanije je što kraj njih mogu da prejudiciraju svoju moć i pristup ogromnim količinama novca – kaza je Semir Mujkić, urednik BIRN-a.

Sagovornici napominju da mnogo direktora osvaja mandate u entitetskim i kantonalnim parlamentima upravo zato jer koriste resurse javnih preduzeća i vrše pritisak na zaposlene da zajedno sa članovima porodice glasaju za stranku koja ih je imenovala, za što ne snose nikakvu odgovornost, piše BHRT.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?