DOLINA LAŠVE: Ispred Fahrine kuće rastu banene!

DOLINA LAŠVE: Ispred Fahrine kuće rastu banene!

Link na izvornu vijest

U organizaciji Šumskoprivrednog društva Srednjobosanskog kantona i partnera u sportsko-rekreativnom centru Eko-FIS Vlašić ovog vikenda (petak-nedjelja) se održava osmo izdanje Šumarijade.

Ovogodišnjem druženju i takmičenju prisustvuje oko 600 učesnika iz cijele FBiH, a pored domaćih učesnika i posjetitelja ovogodišnja Šumarijada ima goste iz Turske, Hrvatske i Slovenije.

Trodnevna manifestacija

Samom otvorenju prisustvovale su zvanice iz naučnog, sportskog i političkog života, kako SBK, tako i F BiH.

Direktor Šuma SBK/KSB Vildan Hajić istakao je zadovoljstvo zbog organizacije jedne ovakve manifestacije i nadu da će sve proteći u najboljem mogućem redu.

-Želim vam puno sreće, zdravlja i druženja i da se ugodno i lijepo osjećate na Vlašiću. Nadam se da će sve proteći u fer atmosferi, a ono što je najvažnije je da se svi lijepo družimo. Organizacija se potrudila da sve bude na najvišem nivou i nadam se da će u budućnosti ovo biti urnek za održavanje ovih naših druženja, istakao je Hajić.

Načelnik općine Travnik Kenan Dautović također je zaželio dobrodošlicu svim posjetiteljima i učesnicima ove manifestacije i poželio im je da svoje vrijeme na Vlašiću provedu što je bolje moguće.

-Naši privredni subjekti su pomogli organizaciju i olakšali sve ovo. Čestitam organizatorima, Šumama SBK i direktoru što su uspjeli da okupe ovoliki broj ljudi,  naglasio je načelnik Dautović.

Trodnevnu manifestaciju na Vlašiću je zvanično otvorio premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo koji je u svom govoru istakao koliko je zapravo važna šuma i posao svih učesnika ove manifestacije za očuvanje naše planete.

-Sva privredna društva koja se bave šumarstvom su društveno odgovorna i vi ste važna privredna grana i važan faktor razvoja privrede našeg kantona i FBiH. Svi zajedno učestvujete u očuvanju naše prirode, naše zemlje, istakao je Lendo.

Sportska takmičenja i kviz

Uz druženje i takmičenje, učesnici iz cijele Federacije mogu da se upoznaju sa najnovijim dostignućima, alatima i mašinama koje koriste ili mogu koristiti u svom poslu. Kompanija “JasminM”, jedan od izlagača, je predstavila najmodernije mašine u oblasti šumarstva i drvoprerade, čije pojedinačne vrijednosti prelaze milion KM, a koje mogu da u procesu rada zamjene desetine radnika i višestruko ubrzavaju procese, osiguravajući veću sigurnost.

Ovogodišnje takmičenje na Šumarijadi ima svoj sportski segment, od sportova kao što su odbojka, mali nogomet, povlačenje konopca, trčanje, kao i šumarske discipline – kombinovani rez, okretanje vodilice, podsjecanje stabla.

Pored uobičajnih disciplina ove godine Šumarijadu krasi i Šumarski kviz u kojem ekipe odgovaraju na pitanja iz oblasti šumarstva.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?