Kina je ključna za sprječavanje sporazuma Rusije i S. Koreje o naoružanju

Link na izvornu vijest

Piše: Kevin Doyle

Kina je ključ za obuzdavanje potencijalnog sporazuma o oružju između Moskve i Pjongjanga, rekao je stručnjak za sjevernokorejsku vojsku i politiku, dok se čini da su se ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kolega Kim Jong-un spremni sastati radi razgovora na ruskom Dalekom istoku.

Kim je stigao u svom oklopnom vozu na rusku granicu u utorak ujutro, prelazeći granicu u ruskom gradu Kasanu na putu za sastanak na kojem se očekuje da će ruski čelnik tražiti pristup zalihama sjevernokorejske municije, koja je Moskvi prijeko potrebna za hranjenje svog rata u Ukrajini.

Dvojica čelnika nalaze se u promijenjenim okolnostima otkako su se posljednji put susreli 2019, rekao je Fjodor Tertitski, historičar Sjeverne Koreje i vodeći istraživač na Institutu za korejske studije Univerziteta Kookmin u glavnom gradu Južne Koreje Seulu.

Oba čelnika imaju stvari za razmjenu, prednosti koje mogu dobiti i pritiske kod kuće koji bi ih mogli potaknuti da bolje usklade svoje strateške interese kada se sastanu u Rusiji.

Međutim, svaki sporazum bit će “savez pogodnosti” i onaj u kojem će Kina – kao najveći trgovinski partner, kao i najmoćniji politički pokrovitelj Moskve i Pjongjanga – prešutno imati veliki utjecaj na odlučivanje o ishodu, rekao je Tertitski.

“Odnos između ove dvije nacije temelji se na puno obmana i retorike”, rekao je Tertitski za Al Jazeeru, stavljajući u kontekst trenutno stanje odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje.

Iako bi sjevernokorejski mediji koji emitiraju informacije ka Zapadu mogli zauzeti snažan stav podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, mediji koje Sjevernokorejci konzumiraju su šutjeli o ratu, rekao je Tertitski.

Mnogi Sjevernokorejci možda čak i ne znaju da je Rusija izvršila invaziju na svog susjeda, rekao je.

‘Dugoročne opasnosti za svijet’

Činjenica koju ne treba zanemariti je ta i da dok je Sovjetski Savez bio saveznik Sjeverne Koreje, Rusija to nije, a pristup Moskve Pjongjangu dugi niz godina uglavnom je bio da podrži pristup Kine, rekao je Tertitski. To je uključivalo podršku Moskve međunarodnim sankcijama nametnutim Sjevernoj Koreji, koje Kina podržava, i suzdržavanje od podrške onima koje Peking ne podržava.

Dok je Putinov sastanak s Kimom u Vladivostoku 2019. doveo do malo rezultata – a njihov neminovni ovosedmični susret mogao bi slijediti formulu osmijeha, uzajamnih osuda Zapada i izostanka naknadnih saradnji – uvjeti na međunarodnom i unutrašnjem nivou promijenili su se za oboje od 2022, rekao je Tertitski.

Putinovoj vojsci potrebna je zaliha miliona artiljerijskih granata kako bi nastavila sa svojom taktikom sravnjivanja gradova u Ukrajini.

Kim kontrolira ogromnu domaću industriju oružja koja proizvodi municiju – za artiljeriju i rakete – kompatibilnu s oružjem iz sovjetske ere koje još koriste ruske snage.

Slično Putinu, Kim je u teškoj situaciji kod kuće.

Sjevernokorejci pate od ozbiljne nestašice hrane, ekonomiji su potrebni roba i gorivo kako bi nastavila s radom, a Kim želi čvrstu valutu kao i pristup najnovijoj vojnoj tehnologiji kako bi nastavio svoje planove za vojnu modernizaciju, izgradnju moćnijih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), razvoj podmornica s nuklearnim naoružanjem i lansiranje satelita.

Malo ko bi mogao propustiti simboliku ako se izvještaji pokažu tačnima da bi dvojica čelnika mogli održati svoj samit u ruskom svemirskom centru Kozmodrom Vostočni u regiji Amur.

To što Putin i Kim mogu zadovoljiti međusobne strateške interese stvara zabrinutost i izvan okvira rata u Ukrajini, rekao je Daniel Salisbury, gostujući istraživač na King’s Collegeu u Londonu.

“Sjeverna Koreja očajnički želi robu kao što su hrana, nafta, gnojivo i druga roba”, nedavno je napisao Salisbury na portalu akademskih vijesti, The Conversation.

S druge strane, Rusija ima “ogromni vojni, nuklearni i raketni industrijski kompleks, koji bi… mogao Pjongjangu pružiti prijeko potrebne tehnološke plodove”, rekao je.

“Ako Moskva krene prema tome da postane stalni kupac sjevernokorejskog oružja koje se nalazi pod embargom, to će pomoći Putinu da održi svoj ilegalni rat protiv Ukrajine. Ali potencijalna tehnološka dobit za Pjongjang mogla bi predstavljati dugoročne opasnosti za svijet i također se mora uzeti u obzir”, rekao je on.

‘Kina je jedina sila koja ih stvarno može zaustaviti’

Prošle sedmice, savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je Sjevernu Koreju da će “platiti cijenu” ako dostavi oružje Rusiji, ne ulazeći u detalje svoje prijetnje.

U ponedjeljak je američki State Department dodatno uobličio ta upozorenja, rekavši da bi bilo kakav sporazum između Kima i Putina o trgovini oružjem bio suočen s još većim sankcijama jer bi sporazum kršio rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Na pitanje na brifingu za novinare koliko je entiteta ostalo u Sjevernoj Koreji kojima SAD već nije uveo sankcije, glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da ne može odgovoriti.

Iako je pitanje možda zvučalo pomalo sarkastično, Millerov odgovor nije.

Sjeverna Koreja je godinama podvrgnuta strogim sankcijama UN-a zbog trajnih testiranja sve moćnijih balističkih projektila, kao i zbog nastojanja da razvije nuklearno oružje. Rusija je također bila podvrgnuta nizu sankcija od svoje invazije na Ukrajinu, ali je uprkos tome nastavila sa svojim ratom.

Ankit Panda, stručnjak za sjevernokorejski program naoružanja, lagano je satirizirao američke napore da utječu na djelovanje Sjeverne Koreje putem takvih upozorenja na društvenim mrežama prošle sedmice. “Pretpostavljam da postoje još neisprobani pridjevi kojima bismo mogli zabiberiti naša strogo formulirana jednostrana i zajednička saopćenja za javnost”, napisao je Panda.

Za Tertitskija nema velike koristi od pritiska na Moskvu, a još manje u pokušaju pritiska na Sjevernu Koreju. Bilo bi pametno da se SAD usmjeri na Peking ako ne želi da se sjevernokorejsko oružje koristi na ukrajinskim ratištima.

Kremlj smatra da je Sjeverna Koreja čvrsto unutar kineske orbite i “vrlo rijetko” bi Moskva slijedila smjer akcije koji nije u skladu sa stavovima Pekinga.

Dok bi se Sjeverna Koreja možda htjela diverzificirati od ogromnog utjecaja Kine na svoju ekonomiju, Rusija sebi ne može priuštiti ignoriranje stavova Pekinga kada je u pitanju nešto tako kontroverzno kao što je potencijalna trgovina municiju za vojnu tehnologiju između Moskve i Pjongjanga.

A ako se dogovor sklopi, Washington bi trebao znati da je, prešutno, imao blagoslov Pekinga, rekao je Tertitski.

“Moj savjet predsjedniku Bidenu ili [državnom sekretaru] Antonyju Blinkenu ili bilo kome, rekao bih, ‘Pošaljite svog ambasadora Kinezima’,” rekao je Tertitski.

“Kina je jedina sila koja ih stvarno može zaustaviti. Jer, ako oni [Kina] kažu Putinu: ‘Mi smo nezadovoljni ovime, ovo je naša sfera utjecaja, nemojte trgovati s ovim momcima, Putin će ih vjerovatno slijediti jer sebi ne može priuštiti da naljuti Kineze.”

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?