Ukus emocija: Kulinarska avantura Nene Cooks-a

Ukus emocija: Kulinarska avantura Nene Cooks-a

Link na izvornu vijest

Kuhati s emocijama – da li ste ikada razmišljali o razlici u ukusu kada kuhar kuha pod različitim emotivnim uticajima? Ko bi to drugi znao najbolje objasniti nego poznati influenser, samoprozvani pro kuhar i majstor sadržaja – Neno Cooks. Njegovo ime neizostavno asocira na kuhinju i kreativni sadržaj, a on je za Novine otkrio svoje tajne. 

Prvi dan, obično to bude nedjelja, taj grah ti je veličanstven. Već u srijedu ti je muka i od graha i od života,” objasnio je Neno opisujući svoje iskustvo kuhanja u različitim emotivnim stanjima. Kroz ovaj slikoviti opis, otvara se prozor u svijet kulinarske strasti i transformacije koju hrana može imati. Poznato nam je od ranije da je njegov omiljeni začin vegeta, ali da li je to i dalje njegov izbor broj 1? 

Iako razumijem da je nekima muka od vegete jer se ta mješavina u porodičnom kuhanju često ne koristi kako treba, omjer soli, msg-a i sušenog povrća u vegeti je savršen i po meni je genijalan proizvod,” odgovara Neno. “U svijetu kuhanja, nešto protiv vegete čujem samo od kvazi kuhara.” Ovim riječima, Neno brani svoj omiljeni začin i postavlja se kao zaštitnik ovog kulinarskog dragulja. 

Shodno činjenici da je postao jedan od poznatijih ličnosti u svijetu kreiranja sadržaja, otkrio nam je svoje najdraže i najizazovnije trenutke koje moderan naziv influenser nosi sa sobom. “Prilika da radim zajedničko djelo sa bendovima kao što su Dubioza Kolektiv i Zoster. Prije 15 godina, dok sam još išao u srednju školu sam skakao od sreće na koncertima tih bendova i iskrena mi je čast što nakon toliko godina ljudi sa takvim karijerama i radom iza sebe, cijene moj rad i imaju želju da budu dio onoga što radim,” kaže Neno. 

Ali isto tako, otvoreno priča o izazovima koji se rijetko pominju i dobijaju na važnosti: “Faze manjka kreativnosti, borba sa manjkom volje za kreiranjem, konstantni pritisak u periodu sponzorskih kampanja, primoranost eksponiranju u fazama kada bi radije bio zatvoren i prodavanje dijela svog života javnosti što bi neko i rado uradio, ali za mene koji ne teži tome da bude javna ličnost bi to bila jedna od mana ovog poziva.

Da li svaki kuhar mora imati svoj porok? “Ne mora imati porok, ali je istina da je mnogo kuhara koji su poklekli porocima kako bi mogli podnijeti sav pritisak u kuhinji, posebno sezonskim restoranima kada je radno vrijeme 16 sati na dan 7 dana u sedmici. Ako pak brojimo užitak u hrani kao porok, mislim da je taj ipak obavezan,” zaključuje.

Autentični sarajevski ćevap, umjetnički izazov koji planira ostvariti, otkriva nam njegovu strast prema eksperimentisanju. “Kada se radi o kuhanju, na prvom mjestu je eksperimentisanje,” ističe Neno Cooks. Na pitanje da li se osjeća više kao naučnik ili umjetnik dok kuha, odgovara: “U fazama eksperimentisanja kao naučnik a u trenucima kada se kuha u 4 ujutro nakon izlaska i kada nema pravila u kombiniranju sastojaka – umjetnik.

Konačno, pita se da li hrana može biti umjetničko djelo. “Umjetničkim djelima više smatram svoja videa nego svoja jela,” kaže. “Ja sam tu da kuham za narod i da radim jela uz koja sam odrastao i koja i sam preferiram.

U svakom sloju i dodatku ovog kulinarskog portreta leži strast i emocija, a sa svakim tanjirom hrane i sekundom sadržaja, Neno Cooks uspijeva prenijeti svoju priču i doživljaj prenijeti na druge. Tako možemo zaključiti da svaki kadar iz kuhinje Nene Cooks-a postaje scena za kulinarsku avanturu i umjetnički doživljaj. 

The post Ukus emocija: Kulinarska avantura Nene Cooks-a first appeared on Novine.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?