Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Link na izvornu vijest

BERLIN – Velika većina kućnih pomoćnica i pomoćnika u Njemačkoj radi na poslovima – od spremanja do vrtlarenja – ilegalno, pokazalo je istraživanje objavljeno u subotu.

Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno

Foto: Shutterstock

“Godinama procjenjujemo da broj kućnih pomoćnika koji nisu registrovani i koji rade na crno bez osiguranja i osiguranja od nezgode prelazi 90 odsto”, kaže Dominik Enste, autor istraživanja Instituta njemačke privrede (IW).

Za najnoviju procjenu IW je analizirao nedavno objavljene rezultate iz takozvanog socio-ekonomskog panela, reprezentativnog dugoročnog istraživanja oko 290.000 privatnih domaćinstava.

Prema tom pokazatelju oko 4.3 miliona domaćinstava, ili otprilike svako deseto domaćinstvo u Njemačkoj, redovno ili povremeno zapošljavalo je pomoć u kući u 2021. godini.

Oduzmemo li poznati broj radnika koji su samozaposleni i plaćaju doprinose za socijalno osiguranje, 3.9 miliona domaćinstava plaća ljudima da čiste, vrtlare, obavljaju druge poslove i čuvaju djecu ispod državnog radara, procjenjuje IW.

Poslodavci i radnici na crno imaju malo dobiti ako se registruju kod tijela koja regulišu zapošljavanje na nepuno radno vrijeme.

“Iako nije neuobičajno da kućne pomoćnice rade u domaćinstvu dugi niz godina i da je izgrađen dobar odnos povjerenja, domaćinstva često ne žele da ulaze u ugovorne obaveze”, rekao je Enste. Fenix magazin

Чланак Čak 90 odsto radnika jedne branše radi na crno се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?