Koje države imaju najbolje, a koje najgore puteve u Europi: Od BiH je gora samo Moldavija

Koje države imaju najbolje, a koje najgore puteve u Europi: Od BiH je gora samo Moldavija

Link na izvornu vijest

Prema posljednjem predpandemijskom izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), Bosna i Hercegovina je među europskim državama koje imaju najgore prometnice. Samo je Moldavija navedena kao zemlja koja ima lošije prometnice nego Bosna i Hercegovina.

Izvještaj je sačinjen na osnovu odgovora 12.987 privrednih subjekata iz 139 država svijeta. Ispitanici su kvalitetu prometnica ocjenjivali na skali od jedan od sedam. U izvještaju je navedeno da Nizozemska s ocjenom 6,4 ima najbolje prometnice na Starom kontinentu.

Među deset europskih država s najboljim prometnicama su i:

Švicarska (6,3);
Austrija (6,0);
Portugal (6,0);
Španjolska (5,7);
Hrvatska (5,6);
Danska (5,6);
Luksemburg (5,5);
Francuska (5,4);
Finska (5,3).

Pet europskih zemalja s najgorim prometnicama su Malta (3,3), Ukrajina (3,0), Rumunija (3,0), Bosna i Hercegovina (2,8) i Moldavija (2,6). Na svjetskom nivou Malta je na 106. mjestu, Ukrajina na 114., Rumunija na 119., Bosna i Hercegovina na 121. i Moldavija na 127. mjestu.

Na priloženoj mapi su prikazane europske države prema (ne)kvaliteti prometnica.

Pet država s najgorim prometnicama na svjetskom nivou su Čad (1,9), Mauritanija (2,0), Madagaskar (2,0), Jemen (2,1), Haiti (2,1) i Demokratska Republika Kongo (2,1).

Prometne nesreće su tijekom 2020. u državama Europske unije uzrokovale smrt 18.800 ljudi, dok je pola milijuna ljudi povrijeđeno. Europa ima najsigurnije prometnice u odnosu na ostatak svijeta.

Najmanji broj smrtnih slučajeva na milijun stanovnika imale su Nizozemska, Švicarska, Norveška, Danska i Finska. To su zemlje koje prema spomenutom izvještaju spadaju među zemlje s najboljom prometnom infrastrukturom, prenosi Euronews.

Post Koje države imaju najbolje, a koje najgore puteve u Europi: Od BiH je gora samo Moldavija je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?