Otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

Otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem

Link na izvornu vijest

U organizaciji Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar u petak je svečano otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog simpozija je “Komunikacija kroz sestrinsku dokumentaciju”, a okupio je okupio preko 400 sudionika iz Hrvatske, Srbije te iz Bosne i Hercegovine koji dolaze, pored Mostara, iz 31 grada.

Glavna sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar je uime Organizacijskoga odbora u uvodu Simpozija, koji se održava na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, kazala da medicinske sestre čine gotovo polovicu od ukupnog broja svih zaposlenih u sustavu zdravstvene zaštite te je i razumljiva važnost održavanja ovakvog simpozija.

– U želji unaprjeđenja sestrinske profesije, kroz simpozij će se nastojati s različitih znanstvenih, stručnih i inih aspekata, pristupiti najbrojnijoj profesiji u zdravstvu te joj pokušati dati na važnosti i prepoznatljivosti u široj zajednici – istaknula je Lončar.

Glavna sestra Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar Anka Zelenika i članica Organizacijskoga odbora na konferenciji za novinare uoči Simpozija pojasnila je što je to sestrinska dokumentacija i koliko je važna komunikacija.

– Komunikacija je bitna za svakoga pojedinca, posebno za medicinske sestre jer one svoju komunikaciju moraju prilagoditi pacijentu; depresivnom, psihotičnom, dementnom, a nekada i agresivnom. Skrivajući vlastite suze moraju ‘crtati’ osmjeh na licima pacijenata i biti oslonac u teškim situacijama, a također vratiti im želju i volju za ozdravljenje – kazala je glavna sestra Anka Zelenika.

Kako je pojasnila, napretkom društvenih mreža pojavila se potreba za sestrinskom dokumentacijom u nekom elektroničkom obliku gdje će biti pohranjeni svi podaci o pacijentu i u svakom momentu će stručno osoblje moći vidjeti sve o njemu.

Također, imamo i sestrinsko otpusno pismo za one pacijente kojima je potrebna zdravstvena njega doma, tako da obitelj može sve pročitati o zdravstvenoj njezi i nastavku tretiranja tog pacijenta, dodala je Zelenika.

Marija Županović, dugogodišnja medicinska sestra KBC Split, koja je trenutno u mirovini, kazala je kako sama nazočnost ovolikog broja medicinskih sestara i tehničara na simpoziju govori koliko se “gladno informacija”.

Po njezinom mišljenju, dobro je ćuti iskustva sestara s terena koji rade na tom području i poslušati njihove sugestije i što poboljšati.

Inače, na simpoziju je potpisan i ugovor Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini s Hrvatskom komorom medicinskih sestara/tehničara.

Kako je pojasnio predsjednik Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini Saša Antunović uoči Simpozija, taj ugovor će im otvoriti put ka EU.

– Mi potpisivanjem ugovora dobivamo partnera u EU i otvorena vrata za prekograničnu suradnju i projekte koje će Udruga raditi preko europskih fondova- ustvrdio je Antunović.

Predstavio je i rad Udruge medicinskih sestara/tehničara u Bosni i Hercegovini koja je registrirana 2019. godine, ali zbog pandemije njeno djelovanje je bilo dvije godine na čekanju.

Kako je kazao, osnovni cilj ove udruge je promicanje rada i naobrazbe medicinskih sestara/tehničara svih razina.

Sve sudionike u amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pozdravili su, među ostalim, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, prof.dr.sc. Ante Kvesić i savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak.

Post Otvoren 9. simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?