Nedjelja Božje riječi: Božansko i bratsko opraštanje (24. nedjelja kroz godinu)

Nedjelja Božje riječi: Božansko i bratsko opraštanje (24. nedjelja kroz godinu)

Link na izvornu vijest

Ovu istinu o nanošenju uvreda opisao je evanđelist Matej u svome evanđelju, dok ovakvo nešto u ovom smislu izrečeno nema kod ostalih evanđelista, osim u nekim sličnim inačicama, što znači da nas sva četiri evanđelista skupa potpuno uvode u život i poruke Isusa Krista, Sina Božjega. Prije prispodobe o okrutnom dužniku imamo Petrovo pristupanje k Isusu s pitanjem o kojem su često razmišljali i tragali za rješenjima, a odnosi se upravo na pojam opraštanja uvreda. Želio je ovaj prvak Apostolskoga zbora saznati rješenje koje donosi Isus kad je riječ o ovome problemu. Pitanje u sebi sadrži misao o tome kako i koliko puta trebamo oprostiti svome bratu i sestri, odnosno svome bližnjemu u slučaju krupnoga ogrješenja o nas dodajući da li do sedam puta u duhu ondašnjega svakidašnjega židovskoga običaja i izričaja koji je svojevrsni frazem kojim se govori o neodređenosti broja opraštanja. Isus se na tu vrstu izričaja nadovezao govoreći ne samo do sedam puta što je svojevrsni broj punine, nego on to pomnaža i to sedamdeset puta sedam (70×7), što iznosi 490 puta. To je, možemo reći, Isusova formula o opraštanju, koju bismo svi trebali zapamtiti i u svome djelovanju primjenjivati. Isus je hiperbolično sve to izrazio, što je njegov način izričaja velikih činjenica iz našega života, a jednostavno se može reći da svatko od nas treba svome bratu oprostiti, i to uvijek.

Nedjelja Božje riječi: Božansko i bratsko opraštanje (24. nedjelja kroz godinu)

Činom opraštanja čovjek oslobađa svoje srce, um i dušu od mržnje i srdžbe što je plod nepravde ili štete što mu je nanesu druge osobe ili ustanove. To je opće iskustvo pa ga svi prihvaćaju kao vrijednost, jer život u mržnji i zavadi nije nimalo ugodan, on udaljuje ljude jedne od drugih, a čovjek je biće koje je upućeno na zajedništvo, suživot, jer smo svi suputnici ovim svijetom, pa kada se dogodi bilo kakva uvreda i nanese se nepravda, dobro je osloboditi se svega toga i ponovno živjeti zajedništvo i ljubav pazeći da se ne ponovi nikakav sukob koji bi ponovno mogao dovesti do zategnutih međusobnih odnosa.
Mi možemo doći u sraz sa svojom savješću kada se dogodi sukob s Bogom koji je naš stvoritelj i otac. U tom slučaju također tragamo za rješenjem narušenih odnosa i obraćamo se Bogu kroz molitvu da nam se on smiluje i da nam oprosti naše prijestupe i grijehe što su stvorili neugodne odnose i grižnju savjesti. To se može odnositi na pojedinca i na zajednicu, pa se svi kajemo i molimo za oproštenje radi vraćanja prvotnoga i pravoga odnosa.
I u svetoj ispovijedi Bog oprašta po svećeniku, članu Crkve, sve grijehe, i one najteže, ali činjenice tih teških grijeha i dalje ostaju, njih je nemoguće zaboraviti. No, kada se dogodi Božje oproštenje, i činjenice postaju snošljive, pa kako god bile teške. U procesu svakidašnjih opraštanja ne ide se za tim da se grijesi apsolutno izbrišu iz memorije, jer je to nemoguće. Ako je netko ubio čovjeka, to trajno ostaje u pamćenju, ali kada se dogodi međusobno opraštanje i još k tome sakramentalni oprost u ispovijedi, onda sve dobiva drugu razinu i čovjek s tom ranom oproštenoga grijeha živi boreći se za istinske Božje vrijednosti na koje nas Crkva upućuje.

Don Ilija Drmić/Tomislavcity

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?