Održan susret svećenika partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog

Održan susret svećenika partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog

Link na izvornu vijest

Prvi bratski susret svećenika iz partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog na čelu s grudskim dekanom fra Ljubom Kurtovićem i bugojanskim dekanom preč. Ilijom Ivošem organiziran je u župi Mostarsko-duvanjske biskupije sv. Ilije proroka u Tihaljini koja se nalazi između Gruda i Ljubuškog.

Srdačnu dobrodošlicu svećenicima župa bugojanskog dekanata poželio je župnik u Tihaljini fra Ljubo zajedno s misnicima grudskog dekanata.

Nakon razgledavanja župne crkve i župe, svećenici su radni dio susreta održali u prostorijama župne kuće. Potom su svi zajedno prošetali do obližnjeg prirodnog parka Koćuša. Zajednički objed bio je prigoda za bratsko druženje i bolje međusobno upoznavanje.

Zahvalu braći svećenicima grudskog dekanata za srdačan prijem i lijepo druženju uputio je dekan Ivoš.

Sljedeći susret je planiran u jesen 2024. godine u jednoj od župa bugojanskog dekanata.

Susretu su nazočili sljedeći svećenici grudskog dekanata: fra Ljubo Kurtović, dekan i župnik u Tihaljini, fra Tomislav Jelić, župniku Ružićima, don Josip Radoš, župnik u Raskrižju, don Ivan Kordić, župnik u Ledincu, fra Mario Karačić, župnik u Gorici-Sovići, fra Goran Ćorluka, župni vikar u Gorici-Sovići, i fra Dario Galić, župni vikar u Drinovcima.

Iz bugojanskog dekanata na susret su došli: vlč. Ilija Ivoš, dekan i župnik u Skopaljskoj Gračanici, vlč. Tadija Ivoš, župnik u Kandiji, i fra Ivan Pilić, župnik u Bugojnu. Ostali svećenici su se ispričali zbog unaprijed preuzetih obaveza, godišnjih odmora ili iskrsnulih pastoralnih obaveza u župama.

Ovaj susret održan je u skladu s poticajem biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i dogovorom sudionika godišnjih međudekanskih susreta da dekani u svim biskupijama u Bosni i Hercegovini s kolegama svećenicima u svojim dekanatima porade na konkretnim akcijama povezanosti između pojedinih dekanata i to: kreševskog s trebinjskim, ramskog s bihaćkim, sarajevskog s mostarskim, sutješkog s ljubuškim, bugojanskog s grudskim, travničkog sa stolačkim, žepačkog s bosansko-gradiškim i prnjavorskim dekanatom, tuzlanskog s čapljinskim, jajačkog s brčanskim, usorskog s duvanjskim, derventskog s posuškim, doborskog sa širokobriješkim, šamačkog s livanjskim te broćanskog s banjolučkim dekanatom.

Bugojanski dekan Ivoš podsjeća da je predsjednik Biskupske konferencije nadbiskup Tomo Vukšić, nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata, zajedno s drugim biskupima, na X. Međudekanskom susretu u BiH održanom 27. travnja 2023. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku, ponovno potaknuo dekane Banjolučke, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije te Vrhbosanske nadbiskupije na nastavak rada oko međudekanske povezanosti koja je bila prekinuta pandemijom koronavirusa. Na proljetnoj koroni bugojanskog dekanata, 16. ožujka 2023. dogovoren je pohod kolegama u grudskom dekanatu koji je i ostvaren 11. rujna. (kta/i.p.)

Post Održan susret svećenika partnerskih dekanata – grudskog i bugojanskog je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?