Na Mosoru obilježena 77. godišnjica smrti Škripara

Na Mosoru obilježena 77. godišnjica smrti Škripara

Link na izvornu vijest






Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na brdu Mostar iznad Širokoga Brijega u nedjelju je obilježena 77. obljetnica smrti Škripara koji su mučki ubijeni 18. rujna 1946. godine.

Na brdu Mosor u selu Gostuša, u župi Mostarski Gradac (Široki Brijeg) i ove godine je održana sveta misa i odana počast palim Škriparima. Na mjestu ubojstva stoji spomen ploča s uklesanim imenima desetorice hrvatskih domoljuba koji se nisu htjeli predati partizanima do u jesen 1946. godine, kada ih je jugoslavenska UDBA na prijevaru ubila:

Marijofil Mandić (Š. Brijeg), Zlatko Ćavar (Oklaji), Jure Zovko (Oklaji), Bože Hrkać (Mokro), Jakiša Alpeza (Ledinac), Vidak Prskalo (Mokro), Veselko Rezić (D. Crnač), Ivan Jurčić (Ružići), Ivan Kolobarić (Mamići), Ivan Katura (Višnjica).

Komunističko kažnjavanje širokobrijeških jataka 1945. – 1952.

Škripari su bili križari koji su 1945. godine odbijali priznati novu vlast i nastavili su se boriti svojim posebnim gerilskim načinom nekoliko godina iza toga. Bili su problem tadašnjoj komunističkoj vlasti. Njihova prebivališta i skrovišta bila su u kamenjaru, u takozvanim škripinama pa su po tome i dobili ime.

Svetu misu je predvodio fra Mile Vlašić. Prije služenja svete mise, održana je procesija do groba pobijenih Škripara.

Polozeni su vijenci u ime Grada Sirokog Brijega, Vlade Županije Zapadnohercegovacke i članova navijačke skupine Škripari koji ponosno nose njihove ime. Nakon svete mise domaćini i njihovi gosti nastavili su prigodno druzenje uz folklorna društva i gangu.

Škripari slave rođendan: 27 godina odanosti voljenom klubu

(www.jabuka.tv)

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?