Raspored akni na vašem licu može otkriti šta ih je uzrokovalo, neke namirnice igraju ključnu ulogu

Raspored akni na vašem licu može otkriti šta ih je uzrokovalo, neke namirnice igraju ključnu ulogu

Link na izvornu vijest

Akne na licu mogu biti vrlo neugodne i bolne, a njihov uzrok uglavnom je nepoznat. Ipak postoji jedna teorija koja tvrdi da mjesto na kojem se vaše akne pojavljuju mogu otkriti njihov uzrok.

Naime, teorija nazvana “mapiranje lica” potiče od drevne kineske medicine koja tvrdi da slabost ili toksičnost u određenom organu ili žlijezdi u tijelu može rezultirati pojavom akni na određenim dijelovima kože.

Akne na području čela

Akne koje se pojavljuju na čelu mogu ukazivati na probleme povezane s probavnim sistemom, a u ovom slučaju se odnose na težu razgradnju određene hrane ili probleme s jetrom. Također, može ukazivati na nedostatak kvalitetnog sna ili pojačanog stresa.

Akne između obrva

Ako se akne pojave između vaših obrva, to bi mogao biti znak da ste pretjerali s konzumacijom masne hrane ili alkohola. Najbolji način da ih izbjegnete jeste da smanjite alkohol i namirnice bogate nezdravim mastima.

Akne na obrazima

Obrazi su najčešće mjesto na kojem se javljaju akne. To je zato što ga uzrokuje zagađen zrak, koji je karakterističan za gradove, ali lošu kvalitetu zraka sve češće možemo pronaći i u našim domovima.

Pored toga, alergije koje pogađaju dišne puteve i veća konzumacija šećera mogu uzrokovati akne na obrazima. Preporučuje se da svakodnevno perete lice i smanjite unos slatkiša te da redovno mijenjate jastučnice.

Akne na bradi i vratu

Akne na bradi i vratu kod žena će se najčešće pojaviti tokom menstrualnog ciklusa. To je zato što dolazi do disbalansa hormona u organizmu. Najbolji način da u tom periodu regulišete pojavu akni jeste da pripazite na ishranu kako ne bi dovela do pretjeranog disbalansa hormona.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?