<div>U " title="
U "Otvorenom" o svinjskoj kugi: Zakazali su veterinari, inspektori...
" decoding="async" />

U “Otvorenom” o svinjskoj kugi: Zakazali su veterinari, inspektori…

Link na izvornu vijest

TEMA večerašnje HRT-ove emisije “Otvoreno” bila je svinjska afrička kuga. Zbog te bolesti u manje od tri mjeseca u Slavoniji je eutanazirano oko 17.000 svinja. Gosti emisije govorili su o tome jesu li mjere protiv širenje zaraze dobro usmjerene te provode li se protokoli eutanaziranja ispravno u Hrvatskoj.

Također, govorilo se o tome zašto su svinje u Andrijaševcima ostavljene na ulici i koliku će štetu bolest nanijeti uzgoju svinja u Hrvatskoj.

“Dokle ide bahatost načelnika civilne zaštite na lokalnoj razini?”

Antun Golubović, šef Odbora za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne komore, izjavio je u “Otvorenom” da je struka zakazala u svim segmentima počevši od veterinarstva, inspektorata pa do civilne zaštite. 

“Nedopustivo je da načelnici lokalne civilne zaštite odbijaju raditi na sprečavanju širenja zarazne bolesti. Znamo i sami da to podliježe Kaznenom zakonu i da se takve stvari kažnjavaju čak i zatvorom. Dokle ide bahatost načelnika civilne zaštite na lokalnoj razini? Nekoliko puta sam upozoravao na takve stvari.

Tražio sam da se uključi i vojska na izvlačenju stoke i pomaganju pri utovaru i transportu lešina iz gospodarstava. Svi su se smijali i govorili da to ide po planu i programu. Danas smo došli do brojke od 17.000 svinja koje su eutanazirane u našoj županiji.

Dva posto eutanaziranih svinja na razini države puno jer je svinjogojcima to sve. Sva pomoć koja je trebala ići stočarima će završiti u mesnoj industriji”, kazao je Golubović.

Državni tajnik: Sve ide u preradu

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić, tvrdi da su od 23. lipnja kada je postavljena sumnja na afričku svinjsku kugu, sve mjere u Posavskim Podgajcima na gospodarstvima poduzete u skladu sa strukom.

“Pojavila se sumnja, bilo je uginuća, uzeti su uzorci, proslijeđeno je u laboratorij, koji je već za dva dana dostavio pozitivan rezultat. U međuvremenu, čekajući rezultat, poduzete su sve mjere na tom gospodarstvu. Nakon rezultata je učinjena i eutanazija”, rekao je državni tajnik.

Pavić je odgovarajući Goluboviću kazao je da svinje koje idu u preradu imaju umanjenu vrijednost u odnosu na iskoristivost pojedinih pozicija svinje. 

“Sve ide u preradu. Pa i oni najvrjedniji komadi koji bi ostvarili veću vrijednost na tržištu kao što je svježe meso. Iz tog razloga smo uveli potporu od 80 centi koja ide proizvođačima, a ne mesnoj industriji”, kazao je.

“Prošlo je naglo širenje bolesti”

Lorena Jemrešić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta, podsjeća da se nakon prvog slučaja u Posavskim Podgajcima bolest počela širiti u okolnim mjestima. 

“Svaka bolest ima svoj nastanak, stvaranje, razvoj, svoj vrhunac i umiranje, pa će tako i afrička svinjska kuga. Prošlo je naglo širenje bolesti. Bolest se drži pod kontrolom utoliko što se ne širi tako bombastično kako se je širila na početku pojave.

Vjerujem da nakon nove stagnacije koja će potrajati, neće ona začas proći, doći će do pada broja oboljelih iz tjedna u tjedan”, ističe Jemrešić.

“Bolest se može neočekivano pojaviti na sasvim drugoj lokaciji”

Jemrešić napominje da je i dalje mnogo zaraženih životinja, ali da s mjerama koje su poduzete broj zaraženih pada.

“Što se tiče epidemiološke situacije, a budući da se radi o zaraznoj bolesti, može se neočekivano pojaviti na sasvim drugoj lokaciji, kada ćemo opet morati na jednaki način postupati”, kazala je Jemrešić u emisiji “Otvoreno”.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?