Musić Milanović: Debljina je vodeći javnozdravstveni problem

Musić Milanović: Debljina je vodeći javnozdravstveni problem

Link na izvornu vijest

SUPRUGA hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović na UN-ovu skupu u New Yorku istaknula je danas da je debljina vodeći javnozdravstveni problem današnjice te da se u njegovo rješavanje moraju uključiti svi društveni sektori, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Musić Milanović sudjelovala je na panelu pod nazivom “Težnja prema blagostanju, jednakosti i zdravim društvima kroz održive fiskalne politike” koji je održan u UN-u u New Yorku u organizaciji Programa UN-a za razvoj (UNDP), Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu i Vlade Kraljevine Norveške.

“Debljina je visoko ekonomsko opterećenje za europske države”

Ona je naglasila važnost sinergije zdravstvenih i ekonomskih politika za unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti stanovništva te se posebno osvrnula na problem debljine.

“Debljina je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice s vrlo visokim ekonomskim opterećenjem za europske države, čak preko 2 posto BDP-a”, rekla je, dodajući da je debljina problem koji zahtijeva dugoročnu predanost i sudjelovanje svih društvenih sektora.

“Jedino tako možemo dugoročno unaprijediti zdravlje naše djece, ali i ostvariti značajne ekonomske uštede”, rekla je Musić Milanović koja se u svojoj karijeri liječnice posebno bavi promicanjem zdravlja i borbom protiv debljine u djece i odraslih.

“Hrvatska želi da Europski centar za prevenciju debljine djece bude u Zagrebu”

Napomenula je kako su dugoročna predanost te intenzivno umrežavanje i zajedničko djelovanje temelj odgovora na ovaj galopirajući javnozdravstveni problem što je, podsjetila je, istaknuto i u Zagrebačkoj deklaraciji usvojenoj na samitu supružnika europskih lidera održanom u Zagrebu u svibnju ove godine, kaže se u priopćenju.

“U Zagrebačkoj deklaraciji istaknuta je potreba da Svjetska zdravstvena organizacija osnuje Europski centar za prevenciju debljine u djece. Hrvatska se ponudila i iskazala namjeru da taj centar bude smješten upravo u Zagrebu kao središnja točka zajedničkih napora u rješavanju zajedničkog problema debljine u djece”, istaknula je na panelu u New Yorku, izrazivši nadu da će taj centar biti osnovan što prije.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?