Nemirni Južni Kavkaz kao važno energetsko čvorište

Link na izvornu vijest

Razvoj situacije u Karabahu mogao bi promijeniti geopolitičku ravnotežu Južnog Kavkaza gdje se nalazi Azerbejdžan kao veliki proizvođač energije.

Azerbejdžan pokušava vratiti kontrolu nad Nagorno-Karabahom, otcjepljenom teritorijom koja je decenijama pod kontrolom etničkih Armenaca što je posljednja eskalacije dugogodišnjeg sukoba, navodi Reuters. Nakon 24-satne vojne operacije Azerbejdžana, separatistička uprava etničkih Armenaca danas je pristala na prekid vatre, razoružavanje i povratak pod upravu Bakua. Sutra su planirani mirovni razgovori na koji bi se trebali ozvaničiti detalji dogovora.

Britanska agencija ukazuje kako bi razvoj situacije u Karabahu mogao promijeniti geopolitičku ravnotežu Južnog Kavkaza gdje se nalazi Azerbejdžan kao veliki proizvođač energije.

Regija je ispresjecana naftovodima i plinovodima, premda nijedan od njih nije blizu Karabaha. U nastavku slijedi kratak opis energentske infrastrukture regije:

Nuklearna energija

  • U Armeniji se nalazi nuklearna elektrana Metsamor koja je već u jako opasnom stanju zbog rizika od zemljotresa.

Nafta

  • Glavna azerbejdžanska ruta za izvoz nafte je naftovod Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) kroz koji prolazi približno 80 posto izvoza nafte i prolazi kroz Gruziju do turske mediteranske obale. Ima kapacitet od 1,2 miliona barela dnevno, odnosno nešto više od 1% globalne nafte dostave.
  • Od januara do jula ove godine Azerbejdžan je izvezao 23,1 milion tona nafte, od čega je 76,3 prošlo kroz BTC. Tokom augusta ova država je proizvodila 498.000 barela nafte dnevno.
  • Azerbejdžan izvozi naftu i preko Rusije naftovodom Baku-Novorosisk, te željeznicom preko Gruzije i naftovodom od Bakua do gruzijskog grada Supsa.

Prirodni plin

  • Azerbejdžan planira povećati izvoz prirodnog plina Europi.
  • Proizvodnja plina iz polja Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) ukupno je iznosila 13,4 milijardi kubnih metara tokom 2022., dok je 25,2 milijardi kubnih metara proizvedeno iz plinskog projekta Shah Deniz gdje je vodeći konzorcij BP.
  • Azerbejdžan je izvezao 6,6 milijardi kubnih metara prirodnog plina Europi od januara do jula.
Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?