Novi udar na džepove građana: U BiH do kraja oktobra poskupljuje tjestenina?

Novi udar na džepove građana: U BiH do kraja oktobra poskupljuje tjestenina?

Link na izvornu vijest

Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što sebi svako može priuštiti.

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i u Bosni i Hercegovini promijeniti.

Zbog nestašice i loše kvalitete durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda.

Vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno su iza nas. Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema.

– Sve je poskupilo, pa mi ta najava nije nikakvo iznenađenje. Ko je do sada kupovao, kupovat će i dalje, kaže sugrađanka.

Naša zemlja nema svoju proizvodnju durum pšenice koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz. Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 posto – objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine, navodi BHRT.

– Zbog nedostatka kvalitetne sirovine, bit ćemo prinuđeni uvoziti iz Italije durum pšenicu koja je od 30 do 40 posto skuplja od krupice brašna. Eventualno možda će biti poskupljenja radi tog nedostatka dovoljnih količina. Dobio sam informaciju da ćemo imati zagarantovanu cijenu do kraja septembra, eventualno do 15. oktobra, kaže Enes Subašić, izvršni direktor kompanije za proizvodnju tjestenine.

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. godinu biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?