Poskupljuje tjestenina u BiH

Poskupljuje tjestenina u BiH

Link na izvornu vijest

SARAJEVO – Do prije godinu dana tjestenina je bila sinonim za jeftinu namirnicu i smatrala se nečim što svako može sebi da priušti.

Poskupljuje tjestenina u BiH

Foto: Pixabay

Međutim, ako je suditi prema kretanjima na svjetskom tržištu, to će se uskoro i kod nas promijeniti.

“Zbog nestašice i lošeg kvaliteta durum pšenice, od koje se proizvodi tjestenina, već krajem oktobra na policama bi potrošače mogle zateći nove, više cijene tog proizvoda”, navodi BHRT i dodaje da su vremena kada je kesa makarona koštala tek nešto više od marku davno iza nas.

“Pojedini proizvođači već su podigli cijene, a novo poskupljenje se sprema. Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju durum pšenice, koja se koristi za proizvodnju tjestenine, zbog čega se oslanja na uvoz”, navodi ovaj medij.

Cijena uvozne skočila je od 30 do 40 odsto, objašnjavaju domaći proizvođači tjestenine.

Međunarodni savjet za žitarice predviđa da će globalna proizvodnja duruma za 2023/24. biti najniža u 22 godine, čime će svjetske zalihe biti najmanje u tri decenije, a to znači da poskupljenjima ni izbliza nije kraj. BHRT

Чланак Poskupljuje tjestenina u BiH се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?