Ruske škole postaju sve više militarizovane, djeca šiju opremu vojnicima

Ruske škole postaju sve više militarizovane, djeca šiju opremu vojnicima

Link na izvornu vijest

U školama širom Rusije veliča se služba u oružanim snagama, formiraju se dobrovoljne čete tinejdžera i mijenja nacionalni nastavni plan i program kako bi se akcenat stavio na odbranu zemlje. Ukratko, ruska djeca se pripremaju za rat.

Militarizacija ruskih javnih škola se intenzivirala od ruske agresije na Ukrajinu.

Ministar obrazovanja Sergej Kravcov nedavno je rekao da sada u ruskim školama i fakultetima postoji oko 10.000 takozvanih “vojno-patriotskih” klubova.

Ovi klubovi su dio višestrukog napora koji uključuje radikalnu reviziju školskog programa. Postoji obavezna nastava o vojno-patriotskim vrijednostima, a ažurirani historijski udžbenici naglašavaju ruske vojne trijumfe.

U augustu je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se u škole uvodi novi obavezni predmet “Osnovi bezbjednosti i odbrane domovine”.

Program, koji se testira ove godine i koji će biti uveden 2024. godine, osmišljen je tako da učenicima usađuje “razumijevanje i prihvatanje estetike vojnih uniformi, vojnih rituala i borbenih tradicija”, navodi se u dokumentu Ministarstva obrazovanja koji je otkrio ruski nezavisni medij, a prenosi CNN.

U novom udžbeniku historije se lažno tvrdi da je Ukrajina otvoreno izjavila da želi da nabavi nuklearno oružje, a Rusiji su uvedene sankcije bez presedana, budući da Zapad na sve načine pokušava da sruši rusku ekonomiju.

Knjiga je, čini se, osmišljena da razvije osjećaj nezadovoljstva među ruskom djecom.

Opsežna anketa CNN-a na lokalnim i društvenim medijima u Rusiji pokazala je da djeca od sedam ili osam godina prolaze osnovnu vojnu obuku.

U Krasnodaru u maju, desetine djece koja nisu izgledala starije od sedam ili osam godina marširali su u vojnim i mornaričkim uniformama, a neki su se držali imitacije automatskog oružja, dok su prolazili pored zvanica na podijumu.

Od ruske djece se također očekuje da doprinesu ratnim naporima na praktičan način. Vladajuća partija Jedinstvena Rusija pokrenula je program u Vladivostoku u kojem đaci šiju pantalone i kape za vojnike (po uzoru na partiju).

Učenici tehničke škole u Voronježu dobili su zadatak da naprave mobilne peći i rovovske svijeće za rusku vojsku.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?