U Mostaru žele zabraniti korištenje mobitela svim maloljetnim učenicima

U Mostaru žele zabraniti korištenje mobitela svim maloljetnim učenicima

Link na izvornu vijest

Vijećnik Slavko Zovko uputio je inicijativu za zabranu korištenja mobitela svim maloljetnim učenicima u školama na području Grada Mostara, osim u slučaju dokumentirane i opravdane potrebe za nošenje istog.

Inicijativa je podnesena na posljednjoj 36. sjednici vijeća, a kao razloge za podnošenje Zovko je naveo kako je cyber vršnjačko nasilje i neovlašteno snimanje te objavljivanje snimaka i slika kao i mogućnost zloupotrebe u nastavnom procesu sve češća. Iz tog razloga predložio je zabranu jer neprestano nošenje mobitela daje mogućnost za vršnjačko nasilje.

Inicijativu o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave imali su i u Udruzi roditelja Naša djeca koji smatraju kako bi bila potrebno napraviti jednu opsežnu anketu na ovu temu, čiji bi rezultati bili najbolji pokazatelji.

Naša udruga je još prije par godina imala stav o općoj zabrani korištenja mobitela za vrijeme odvijanja nastave. Takve izjave smo više puta uputili prema medijima. Vjerujemo da smo svi složni zaključiti da ni nastavnici niti učenici ne trebaju koristiti mobitel na nastavi. Izvan nastave, škole neka ga koriste po vlastitoj potrebi, navode iz ove udruge za Bljesak.info.

Ravnatelji škola ranije su za navedeni medij govorili kako nisu za potpune zabrane, te da već postoje prakse i mjere pa djeca svoje pametne telefone ostavljaju u posebne kutije, što su roditelji podržali.

Da je potrebno čuti mišljenje prosvjetnih djelatnika, roditelja ali i učenika, kako bi se ponudilo dobro rješenje prihvatljivo za sve, smatraju i stručnjaci iz Udruženja Dignitet, te navode kako ovo pitanje ima dosta aspekata koje treba razmotriti.

S jedne strane, pametni telefoni omogućuju pristup velikom broju informacija i alatima koji mogu biti korisni u obrazovanju. Mogu se koristiti za istraživanje, pristup e-knjigama, bilješkama i drugim resursima. S druge strane, mogu biti ometajući faktor tijekom nastave, izazvati nepoželjno ponašanje kao što je širenje poruka ili igranje igara sata časa.

U školi treba postojati balans u korištenju telefona. Na nastavi za koju nije potrebno imati telefon, isti se može odložiti u posebne kutije. U slučaju posebne hitnosti nastavnik/profesor može učeniku dati telefon da se javi roditeljima ili slično, govori Edisa Demić predsjednica Udruge Dignitet, koja već godinama radi edukacije u obrazovanju.

Podsjetimo, Druga osnovna škola Široki Brijeg zabranila je mobitele učenicima pred početak školske godine 2022./2023, što je zabilježilo odlične rezultate kao, ali i naišlo na podršku roditelja.

Nažalost, svi smo svjesni da smo i mi odrasli kao i djeca sve više uz mobitele i to je veliki problem kod učenika, pogotovo u osnovnim školama. Potrebna je velika kontrola, kako u školi tako i kod kuće jer od roditelja sve polazi, rekao je ranije za Jabuka.tv ravnatelj Druge osnovne škole Široki Brijeg Stanko Bazina.

Objava U Mostaru žele zabraniti korištenje mobitela svim maloljetnim učenicima pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?