Preminula s. Apolonija Boban

Preminula s. Apolonija Boban

Link na izvornu vijest

Članica Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika s. M. Apolonija (Ruža) Boban preminula je u četvrtak 28. rujna 2023. u Dubrovniku, okrijepljena svetim sakramentima, u 85. godini života i 66. redovništva.

Sprovodni obredi bit će u subotu 30. rujna na groblju Danče u Dubrovniku. Misa zadušnica slavit će se odmah nakon sprovoda u samostanskoj crkvi na Dančama.

S. Apolonija se rodila 25. kolovoza 1939. u Sovićima, u Hercegovini od oca Stjepana i majke Anđe rođene Boban. Na krštenju je dobila ime Ruža. Odrastala je uz dvije sestre i dva brata.

U Družbu sestara franjevki od Bezgrešnog začeća stupila je 21. svibnja 1955. u Dubrovniku na Dančama. Započela je novicijat 1956. u kući matici na Dančama i dobila redovničko ime s. Marija Apolonija. Prve zavjete je položila 7. prosinca 1957., a doživotne zavjete 4. prosinca 1963. godine u kući matici na Dančama u Dubrovniku.

Kroz sav svoj redovnički život s. Apolonija je djelovala isključivo na području Dubrovačke biskupije (na Pelješcu, na Šipanu te kratko u Dubrovačkom primorju) u samostanima Družbe ili na župama, vršeći jednostavne domaćinske poslove uglavnom kao kuharica. Kao mlada sestra već 1965. odlazi na Pelješac u Kunu i tako će u franjevačkoj jednostavnosti vršiti svoje redovničko poslanje dokle god su joj to dopuštale tjelesne snage.

Vraća se u kuću maticu na Danče 2022. narušena zdravlja i oslabljenih snaga, ali vedra duha i predana molitvi. Aktivno je sudjelovala zajedno sa sestrama u slavlju liturgije časova, a osobito je pjesmom radosno slavila Gospodina. Gospodin joj je darovao milost da je sačuvala bistar um i bila kao živa enciklopedija mudrosti o svim povijesnim zbivanjima Družbe.

„Samo su Gospodinu, koji poznaje tajne srdaca, znani zanosi i klonuća, teškoće i žrtve, radosti i tjeskobe koje je donosio jedan ovakav život posve posvećen Njemu. Bio je to život ispunjen molitvom i radom, život usmjeren prema vječnosti, u jednostavnosti svakodnevnice i skrovitosti samostana i mjesta gdje je s. Apolonija djelovala, daleko od buke svijeta koji vrijednost vidi samo u vidljivim i prolaznim stvarima. Na počecima njezinog redovničkog života bio je to i život često obilježen krajnjim siromaštvom i oskudicom, ali vjera, pouzdanje i ljubav prema Gospodinu, te vjernost primljenom pozivu nosili su je naprijed.

S. Apolonija je godinama pobolijevala. Bolovala je tiho, nenametljivo. Nosila je svoje bolesti strpljivo i nije htjela biti nikomu na teret. Tako je bilo i zadnju godinu koju je provela u kući matici, premda nemoćna i osobito oslabljena vida, hrabro se je nosila sa starošću i bolešću i do zadnjeg časa nastojala sudjelovati u životu zajednice, napose molitvom.

Gledajući njezin dugi redovnički život vjerujemo da je već začula Stvoriteljev glas: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!” (Mt 25,21) i da radosno pjeva hvale u domu Očevu“, ističu sestre s franjevke Danača.

Post Preminula s. Apolonija Boban je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?