Ante Kvesić: Mostar dobiva dječju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu

Ante Kvesić: Mostar dobiva dječju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu

Link na izvornu vijest

Radovi na novoj zgradi Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar došli su do kraja, a ostalo je još opremanje prostorija te uređenje partera i ulaza.

Po riječima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića, da su sredstva sa federalnog i kantonalnog nivoa prebačena na vrijeme, u novu zgradu su mogli useliti još prije tri mjeseca. Naime, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ranije je donijela odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 13 milijuna maraka za financiranje projekta izgradnje, obnove i opremanja triju bolnica u HNŽ, a od tog iznosa 7 milijuna namijenjeno je za opremanje i dovršetak izgradnje Klinike za dječje bolesti.

”Nama je zbog korone i povećanja cijena na svjetskim tržištima Vlada FBiH prije osam, devet mjeseci dodijelila sedam milijuna maraka za završetak građevinskih radova i to je taman ono što je zatvaralo cijelu priču. Da su ta sredstva, uz ona od kredita Hercegovačko-neretvanskoj županiji od 7 milijuna maraka za opremu ove klinike, prebačena na vrijeme, mi bismo prije tri mjeseca preselili u novu zgradu”, naglasio je Kvesić.

Nažalost, kako dodaje, iz nekakvih čudnih razloga ta priča je još uvijek u ladici i jedne i druge institucije. ”Dakle, Federalna vlada nam još uvijek nije prebacila 7 milijuna KM, čekaju rebalans, a županijska, isto tako još nije formirana, a i oni čekaju rebalans. Natječaj za opremu i namještaj smo još davno pripremili i sad smo ga i objavili, nadajući se da će se u narednih mjesec dana rebalans i usvojiti te da ćemo imati taj novac na dispoziciji, i onaj sa federalnog, a i sa županijske razine. Ukoliko se te dvije stvari konačno dogode, ove godine ćemo biti unutar nove pedijatrije”, ustvrdio je Kvesić.

Nova zgrada pedijatrije ima pet etaža: suteren, prizemlje i tri kata. U suterenu su smješteni tehnički prostori, čisteći servis, garderoba, dvorana za sastanke, dok će u prizemlju biti prijem pacijenata, sadržaji specijalističko konzilijarnih djelatnosti, te dnevna bolnica. Stacionarni sadržaji pedijatrije bit će smješteni na prvom i drugom katu, dječja kirurgija je također na drugom katu, dok su stacionarni sadržaji neonatološkog odjela i jedinice intenzivnog liječenja smješteni na trećem katu.

”Riječ je o deset tisuća kvadrata nove suvremene zgrade koja izgleda prekrasno. Unutar nje je 95 soba od kojih svaka ima jedan dječji krevet, krevet za majku i sanitarni čvor. Znači, sve su jednokrevetne sobe, a u nekakvim ekstremnim, vanrednim uvjetima možemo ih pretvoriti u dvo ili trokrevetne sobe. Tu je i suvremena intenzivna njega. To zbilja izgleda dobro i uistinu sam ponosan na ono što smo napravili”, kaže direktor SKB-a Mostar.Do sada je u izgradnju utrošeno oko 20 milijuna maraka, a kada se uračunaju i sredstva koje trebaju uplatiti Federalna i Vlada HNK za opremu klinike, vrijednost ovog projekta iznosit će oko 34 milijuna maraka.

Govoreći o značaju nove zgrade za Mostar i Hercegovinu, Kvesić ističe kako je sadašnja pedijatrija stara 70 godina i dosta neuvjetna te da je jedan od svakodnevnih problema nedostatak prostora, pogotovo ako moraju zadržati majku uz dijete. Naglašava kako Mostar s novom zgradom pedijatrije dobija dječju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu. ”Sadašnja pedijatrija funkcionira na 1500 kvadratnih metara, a nova ih ima 10 tisuća. Obišao sam puno dječjih bolnica, takve nema u Europi”, poručio je Kvesić.

The post Ante Kvesić: Mostar dobiva dječju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu first appeared on ABCportal.info.

Objava Ante Kvesić: Mostar dobiva dječju bolnicu kakve nema na Starom kontinentu pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?