Pet najčešćih grešaka koje rade vozači kad mijenjaju brzine

Pet najčešćih grešaka koje rade vozači kad mijenjaju brzine

Link na izvornu vijest

Neke od njih sigurno radite.

Iako smo osnove pravilne vožnje učili u autoškolama, mnogi od nas su u međuvremenu stekli loše navike u vožnji, a neke od njih se tiču mijenjanja brzina.

Metropolitan je izdvojio pet najčešćih grešaka koje ljudi rade kada mijenjaju brzine.

1. Držanje ruke na mjenjaču
Prva loša navika je oslanjanje ruke na mjenjaču. Nikada ne biste trebali koristiti mjenjač kao naslon za ruke jer pritisak gura vilicu mjenjača i može izazvati prijevremeno trošenje, što definitivno nije dobra stvar.

Lagani dodir tijekom vožnje određenom brzinom neće imati značajnijeg efekta, a sama težina ruke je preveliki pritisak, što stvara naprezanje mehaničkih dijelova i zupčanika u mjenjaču automobila. Ova napomena uglavnom piše u uputstvima za upotrebu vozila.

2. Držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu
Još jedna loša navika je držanje mjenjača u brzini pri zaustavljanju na semaforu. Naravno, prilagođavate se uvjetima ili vremenu čekanja, ali prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja nije potrebno ostaviti automobil u prvoj brzini.

3. Držanje kvačila i stalno pritiskanje gasa
Kada govorimo o pokretanju automobila uzbrdo iz mirovanja, držanje pedale kvačila i stalno pritiskanje gasa dovodi do trošenja mehaničkog dijela kvačila. Postoje bolji i ekonomičniji načini.

4. Ubrzanje u pogrešnoj brzini
Jedna od nepotrebnih situacija je ubrzanje u previsokom stupnju prijenosa. Na primjer, ako vozite 50 kilometara na sat i u petoj ste brzini, nije dobro ubrzavati jer automobil u ovoj brzini nije spreman za nagla ubrzanja i neprirodno je to očekivati.

5. Držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće
Posljednja loša navika koju ističemo je držanje noge na kvačilu iako se automobil kreće i to nije nužno. Kao što je loše odmarati ruku na mjenjaču, nije poželjno ni odmarati nogu na kvačilu.

The post Pet najčešćih grešaka koje rade vozači kad mijenjaju brzine first appeared on ABCportal.info.

Objava Pet najčešćih grešaka koje rade vozači kad mijenjaju brzine pojavila se prvi puta na ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?