UIO prikupila 515 miliona KM više nego prošle godine

UIO prikupila 515 miliona KM više nego prošle godine

Link na izvornu vijest

BANJALUKA – Uprava za indirektno oporezivanje BiH u devet mjeseci ove godine prikupila je sedam milijardi i 864 miliona KM što je za 515 miliona KM ili sedam posto više u odnosu na isti period prošle godine kada su prihodi iznosili sedam milijardi i 349 miliona KM.

UIO prikupila 515 miliona KM više nego prošle godine

FOTO: Capital.ba

Samo u septembru 2023. godine, UIO je prikupila 932 miliona indirketnih poreza što je za 19 miliona više u odnosu na septembar 2022. godine.

Nakon što je UIO privredi vratila milijardu i 613 miliona po osnovu povrata PDV-a, neto prikupljeni prihodi koji su otišli na raspodjelu korisnicima u periodu januar – septembar iznosili su šest milijardi i 251 milion i veći su za 442 miliona u odnosu na prihode koji su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili za isti period 2022. godine.

Za finansiranje državnih institucija u prvih devet mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 762 miliona, Federaciji BiH je raspoređeno tri milijarde i 394 miliona, Republici Srpskoj milijarda i 864 miliona i Brčko distriktu 189 miliona.

Iako su prihodi po osnovu PDV-a povećani, Federacija BiH i Republika Srpska dobile su manje novca i to iz razloga što je povećan spoljni dug, pa je tako u prvih devet mjeseci Federacija BiH dobila šest miliona KM manje nego prošle godine, a Republika Srpska 23 miliona.

Istovremeno na otplatu spoljnog duga Federacije BiH u prvih devet mjeseci ove godine otišlo je 620 miliona što je za 217 miliona više nego godinu ranije, a u Republici Srpskoj 297 miliona što je za 111 miliona više nego 2022. godine.

Pored raspoređenih prihoda, na osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, Federacija BiH je dobila dodatnih 166 miliona KM, Republika Srpska 109 miliona KM i Distrikt Brčko 5,6 miliona KM. Nezavisne novine

Чланак UIO prikupila 515 miliona KM više nego prošle godine се појављује прво на Capital.ba – Informacija je capital.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?