Raste potražnja za ogrjevom, cijene nešto niže od prošle godine

Raste potražnja za ogrjevom, cijene nešto niže od prošle godine

Link na izvornu vijest

Iako noćne temperature uveliko najavljuju zimu, potražnja za ogrjevom krajem rujna, a posebno u prvim danima listopada, značajno raste. Visoke cijene jedan su od razloga zbog kojih veliki broj građana kasni s nabavkom, ali im na ruku ide lijepo vrijeme koje se najavljuje i za naredne dane.
– Cijena peleta u ovom trenutku je čak i do 20 posto niža u usporedbi s prošlom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom razdoblju kretala od 640 do 700 KM, dok je sada od 500 do 520 KM po toni. Cijena iscijepanog drveta je 150-165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM po toni. Jedini energent koji je poskupio je lignit, koji je skuplji za 20 posto, pa je sada, umjesto prošlogodišnjih 195 KM, cijena 235 KM po toni – kazao nam je Muhamed Helać iz firme “Drvosječa” u Sarajevu.

U ovom poduzeću kažu kako će cijene ogrjeva zavisiti i od globalnih kretanja, ali i same inflacije. Kako je Helać naveo, u posljednjih godinu znatno je teže doći do sirovine, a kako idemo u zimu, to postaje još teže.

-Čimbenici koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su i dalje aktualni. Cijena goriva konstantno raste, brojni čimbenici u proizvodnji su i dalje vrlo skupi zbog rata u Ukrajini, cijena industrijske električne energije koju koristimo u pogonima je konstantno u porastu, a s obzirom na to kako drvoprerađivačka industrija zapošljava deficitarno zanimanje, veliki je problem i radna snaga koja se za ove poslove sada vrlo teško nalazi – ističe Helać.

Ipak, za razliku od prošle godine, kada su se cijene mijenjale svakih nekoliko dana, ovaj su put stabilne, barem tijekom listopada, a na tržištu su dostupne dovoljne količine svih vrsta ogrjeva za domaće tržište.

Cijene
500-520 KM košta pelet, 150-165 KM cijena je iscijepanog drveta, 285 KM košta tona mrkog uglja, 235 KM košta lignit.

The post Raste potražnja za ogrjevom, cijene nešto niže od prošle godine first appeared on Posušje.info.

Objava Raste potražnja za ogrjevom, cijene nešto niže od prošle godine pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?