STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG: ZAŠTO U KAFU TREBATE DODATI SO?

STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG: ZAŠTO U KAFU TREBATE DODATI SO?

Link na izvornu vijest

STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG: ZAŠTO U KAFU TREBATE DODATI SO?

Iako su neki uvjereni da je najbolja crna kafa bez ičega, u nju se dodaju razni dodaci, od šećera, mlijeka, vrhnja za kafu, šlaga i drugih začina zavisno od ukusa. Vjerojatno vam se nekad dogodilo da ste posegnuli za soli umjesto šećerom kad ste kuhali kafu, a niste znali da to ne bi bila neka velika greška. Naime, Alton Brown, autor brojnih kuharica i kulinarski stručnjak, svojevremeno je u svojoj emisiji otkrio kako bi se kafa s vremena na vrijeme trebala posoliti, umjesto uobičajenih dodataka. Njegova preporuka je da na jednu šoljicu vode pomiješate dvije kaščice kafe s pola kaščice soli.

Prema istraživanju provedenom na Univerzitetu za hemiju u Philadelphiji, natrij iz soli neutralizira gorčinu u kafi. Osim toga, može i poboljšati aromu i neutralizirati neugodnu aromu.

To ne znači da je so zamjena za šećer i ne stavlja se u istoj količini kao šećer. Najbolje je pridržavati se gore navedenih mjera koje preporučuje Alton Brown. Inače, gorčina u kafi može nastati iz nekoliko razloga. Preniska temperatura vode kod kuhanja: ako se kafa kuha na više od 96 stepeni , gubi se gorčina.

Tamna zrna kafe: što su zrna tamnija, kafa je gorča.

Prženje zrna: kafa se često prži na vrlo visokim temperaturama, a stepen prženosti često možete provjeriti na pakovanjima kafe.

(A. J./Skuhaj.hr)

The post STRUČNJACI OTKRILI RAZLOG: ZAŠTO U KAFU TREBATE DODATI SO? first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?