VIDEO: Počela berba maslina u Hercegovini – Mikulić iznenađen urodom maslina

VIDEO: Počela berba maslina u Hercegovini – Mikulić iznenađen urodom maslina

Link na izvornu vijest

Dok u ostatku Europe vlada strah od nestašice maslinovog ulja, maslinari u Hercegovini zadovoljno se pripremaju ili su već počeli sa berbom maslina. Iako je kišno razdoblje u maju znatno utjecalo na ovogodišnji urod, maslina kažu ima dovoljno za proizvodnju maslinovog ulja. Ipak, slabiji urod i rast ulaznih troškova, diktirat će veće cijene ovog proizvoda na tržištu u BiH.

Nedaleko od Ljubuškog, na 220 metara nadmorske visine, nalazi se maslinik sa 7.000 stabala. Vlasnik ovog maslinika, Dragan Mikulić, iznenađen je urodom maslina s obzirom na ovogodišnje vremenske uvjete. Plodova, kaže, ima, ali mnogo manje nego prošle sezone:

“Prošle godine veliki rod, ove je godine padala kiša mjesec dana u cvjetanju i stvarno je bilo… ja sam mislio da će biti ništa, jer je nemoguće. Ona ima pelud kad cvjeta, a kiše su samo padale. Tako da, i ovo što ima – odlično je – ne znam otkud.”

 

Na području Stoca, berba maslina već je počela. Počela je i prerada ovog mediteranskog ploda i proizvodnja maslinovog ulja u stolačkoj uljari, koje će ove godine, tvrde maslinari, zbog lošijeg uroda, ali i rasta cijena repromaterijala, biti skuplje.

“Kako je sve poskupjelo, tako će poskupjeti sigurno i maslinovo ulje, jer treba to obrati, treba na zimu i obrezati i pognojiti. Tako da ukupna cijena samog proizvoda tog maslinovog ulja, pa kasnije i i etikete i ambalaže, ko uopće ide u tom smislu, morat će cijena ići gore. Trenutno, refuza će se sigurno kretati od 25 do 30 KM, to je moja pretpostavka, možda i griješim, ali to će biti objektivno za one ljude koji prodaju to na pragu, a ovo što je ambalažirano, to će morati ići gore”, pojašnjava Zoran Raič, predsjednik Udruge “Hercegovački plodovi Mediterana” Stolac.

Dodaje da slabiji urod, ne znači i lošiju kvalitetu hercegovačkog maslinovog ulja koje je, kako je istaknuo, jako cijenjeno i u regiji.

“Kvaliteta je neupitna. To će vam svaki maslinar koji imalo poznaje tematiku maslinarstva u Hercegovini potvrditi, jer stvarno prate nas institucije. Ljudi hoće poslušato, novi smo, imamo nove strojeve. To je jako bitno kod prerade maslinovog ulja, da su strojevi ispravni, a evo kod nas su novi, u Neumu su novi, u Mostaru, u Ljubuškom, u Čapljini, sve su to jako, jako kvalitetni strojevi i sigurno ćemo imati zavidnu kvalitetu”, kaže Raič.

Kako je dio Hercegovine pogodno tlo za uzgoj maslina, iz udruženja ističu kako ovdašnje organizacije imaju jasne ciljeve – brendirati proizvode, promovirati potrošnju te raditi na povećanju broja maslinara i prerađivača kako bi BiH u bliskoj budućnosti postala konkurentna na evropskom tržištu.

N1info BH

The post VIDEO: Počela berba maslina u Hercegovini – Mikulić iznenađen urodom maslina appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?