Vakula nema dobre vijesti, pripremite se za…

Vakula nema dobre vijesti, pripremite se za…

Link na izvornu vijest

Dok je prošlih dana još bila “vjerojatna” i “moguća” – sada je “sigurna” – potkraj ovog tjedna i početkom idućega slijedi nam promjena vremena! I to nakon dugog razdoblja iznimne, često čak i rekordne topline i suše.

Zahladnjenje

I to ne samo jednodnevna, dvodnevna promjena, nego malo dugotrajnija. Pad temperature neprijeporan je – manji u nedjelju, izraženiji od ponedjeljka, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu. Pritom će najviše poslijepodnevne vrijednosti temperature zraka u prvom dijelu sljedećeg tjedna vrlo vjerojatno barem ponegdje biti niže od donedavno najnižih jutarnjih. A najniže jutarnje u kopnenom će se području približiti 0 °C pa će mjestimice vjerojatno biti i slabog mraza.

Bura!

Naravno, uz to će nakon subotnje iznadprosječne topline, osjetne južine i naglog pada tlaka – u drugom dijelu nedjelje na većem dijelu Jadrana zapuhati bura – često jaka, na sjevernom dijelu lokalno i olujna, na udare vjerojatno i orkanska!

Kiša, u najvišem gorju moguć i snijeg

I kiša će nakon dugo vremena padati u svim hrvatskim krajevima, vjerojatno ponajviše u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. Štoviše, u najvišem gorju moguć je i snijeg.

Sve je to dovoljno za konačno ne samo nekima, nego svima – vađenje iz ormara dugih rukava i jakni te diljem kontinentalnog područja pa i ponegdje na Jadranu – početak sezone grijanje, gdje ona već nije počela. No, je li to sve dovoljno za proglašavanje početka zime?! Ili ćemo ipak i “samo” imati vrijeme “normalnije” i “uobičajenije” za sredinu listopada?!

Naime, nakon produženih ljetnih uvjeta i dugotrajnog suho razdoblja s temperaturom zraka ne samo znatno višom od prosječne za doba godine, nego gdjekad čak i rekordno visokom – početkom druge polovine listopada, baš kako je to već prije najavljivano, imat ćemo za jesen znatno primjerenije vrijeme od ovoga što smo imali i još ćemo imati do kraja ovog tjedna.

Temperatura zraka bit će oko prosječne, većinom čak i malo niža, ali to negativno odstupanje bit će zamjetno manje od dosadašnjeg pozitivnog odstupanja od višegodišnjih srednjih vrijednosti.

HRT.hr

The post Vakula nema dobre vijesti, pripremite se za… appeared first on Brotnjo.info | Čitluk – Međugorje – Hercegovina.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?