Široki Brijeg domaćin konferencije o očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine

Široki Brijeg domaćin konferencije o očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine

Link na izvornu vijest

Treća međunarodna znanstveno-stručna konferencija “Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine” održat će se 19. i 20. listopada na više lokacija u Širokom Brijegu.

Program počinje 19. listopada od 8:00 sati okupljanjem i registracijom sudionika u hotelu Park nakon čega će u 9:00 sati krenuti uvodni govori.

Konferencija se temelji na preporukama Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a iz 2003. godine.

Na konferenciji se predstavlja živa kulturna baština, elementi nematerijalne kulturne baštine, baštinici, događanja na kojima baštinici predstavljaju elemente, istraživanja i aktivnosti na očuvanju kao i okružja u kojima se elementi prakticiraju, najavljuju organizatori.

Kao elementi nematerijalne kulturne baštine obrađuju se tradicijski plesovi, tradicijska pjevanja, umijeće sviranja na tradicijskim glazbalima, stari običaji i prakse, stari zanati i vještine, tradicijski sportovi, tradicijske dječje igre, stare priče i legende, jezik, tradicijski načini spremanja jela i drugi slični pojavni oblici.

Cilj organizatora je razmjena iskustava, novih spoznaja i sveobuhvatna pristupa tematici nematerijalne kulturne baštine kako bi se njezini pojedini dijelovi cjelovitije opisali, povećala vidljivost zainteresiranoj javnosti i pobudio dodatni interes mladih naraštaja za svoje naslijeđe.

Baštinici se, kako je istaknuto, stavljaju u središte jer su oni živi nositelji kulturnoga nematerijalnog blaga i, zahvaljujući njima, elementi nematerijalne kulturne baštine žive u lokalnim zajednicama kao pozitivni zagovornici i promotori stvaralaštva u mjestima iz kojih dolaze.

Teme konferencije su: Implementacija Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine, Nematerijalna kulturna baština u suvremenome okružju, Primjena digitalnih tehnologija u očuvanju nematerijalne kulturne baštine, i Aktivnosti u lokalnim zajednicama na očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

Organizatori ističu kako je prijavljeno 57 izlaganja iz 13 država s četiri kontinenta.

Inače, konferencija se održava i kao dio globalnih aktivnosti na obilježavanju 20. obljetnice od donošenja Konvencije UNESCO-a o očuvanje nematerijalne kulturne baštine.

Prvi panel Konferencije “Očuvanje nematerijalne kulturne baštine u lokalnim zajednicama na području Županije Zapadnohercegovačke” održava se i kao dio obilježavanja Dana europske baštine 2023.

Organizatori događaja su Društvo za digitalizaciju tradicijske kulturne baštine (Društvo za DTKB) iz Širokog Brijega, Filozofski fakultete Sveučilišta u Mostaru, Institut za enologiju i folkloristiku iz Zagreba, dok su suorganizatori Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke, Institut za migracije i narodnosti iz Zagreba, Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava iz BiH (UHAKUD u BiH), CIOFF Nacionalna sekcija BiH, EU DARIAH konzorcij BiH i ICARUS Hrvatska.

Program konferencije možete pogledati na linku: ProgramDAOPNKB2023

Post Široki Brijeg domaćin konferencije o očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine je prvi puta viđen na Grude Online.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?