Kraljević: Rebalans proračuna upućen u parlamentarnu proceduru

Kraljević: Rebalans proračuna upućen u parlamentarnu proceduru

Link na izvornu vijest

Federalni ministar financija Toni Kraljević izjavio je danas da je Vlada FBiH utvrdila rebalans proračuna za ovu godinu koji će biti upućen u parlamantarnu proceduru po hitnom postupku.  

Kraljević je na konferenciji za novinare u Vladi FBiH u Sarajevu podsjetio da su 25. srpnja ove godine iz parlamentarne procedure, odnosno iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH povučene izmjene i dopune proračuna Federacije za 2023. godinu na doradu.

– One su danas ponovno bile na dnevnom redu Vlade, rebalans je usvojen, prateći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju proračuna također je usvojen – istaknuo je Kraljević. 

Govoreći o glavnim naglascima i razlozima rebalansiranja proračuna, Kraljević je naveo da se prvi tiče svih tehničkih grešaka koje su se dogodile prilikom silne amandmanizacije, a prilikom usvajanja izvornog proračuna Federacije BiH gdje su mnoga sredstva ostala zarobljena, kao što je to slučaj naprimjer sa nabavkom udžbenika.

– Drugi razlog je izvanredno usklađivanje mirovina u iznosu 3,9 posto, što je nedostajućih 69,6 milijuna KM kako bi se uredno isplatile mirovine za prosinac. Treći razlog odnosi se na izmjene i dopune Zakona na osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, odnosno nedostajućih 67 milijuna KM da bi se isplatile neratne invalidnine za deseti, jedanaesti i dvanaesti mjesec – naveo je Kraljević.

Tu su i kretanja Euribora, odnosno nastojanja ECB da obuzda inflaciju, rekao je Kraljević, dodajući da je Euribor porastao više od 300 posto što je u izravnoj korelaciji s otplatom našeg vanjskog duga, odnosno kamata, te je na toj stavci iznos povećan 62 milijuna KM.

Kraljević je podsjetio i na Zakon o podršci obitelji s djecom, gdje je uvećano 15,6 milijuna KM što se tiče stavke dječjeg doplatka, kao i na to da je s pozicije Službe za zajedničke opće poslove prilikom prvih izmjena i dopuna proračuna skinuto dva milijuna KM koja su trebala ići za Fond solidarnosti.

– Kako je rebalans povučen iz parlamentarne procedure onda smo za djecu oboljelu od cistične fibroze radili preraspodjele kako bi sredstva došla Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja. Međutim, inkorporirajući ovih dva milijuna, što sam spomenuo, cifra za Fond solidarnosti u ovim izmjenama i dopunama proračuna iznosi 10 milijuna KM s tim da smo povećali još dva milijuna i dvjesto tisuća KM za konsolidaciju i sanaciju zdravstvenih ustanova – naveo je Kraljević.

Izmjene i dopune proračuna, kako je dodao, upućene su u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Kraljević je izrazio nadu da će, kako je rekao, svi podjednako biti odgovorni i u Parlamentu usvojiti ove izmjene i dopune da ne bude zastoja u isplati invalidnina ili mirovina.

Objava Kraljević: Rebalans proračuna upućen u parlamentarnu proceduru pojavila se prvi puta na RADIO LJUBUŠKI.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?