SJEDNICA U PONEDJELJAK Osam dana za Sebiju Izetbegović

SJEDNICA U PONEDJELJAK Osam dana za Sebiju Izetbegović

Link na izvornu vijest

Nakon sjednice UO u ponedjeljak, Sebija Izetbegović ima osam dana da se izjasni. Njena smjena mogla bi uslijediti najkasnije 1. novembra

Piše: S.K.

Novi Upravni odbor (UO) Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevo, kako je planirano, održat će prvu sjednicu u ponedjeljak.

Prema našim informacijama, UO će razmatrati odluku o poništenju oglasa za direktora KCUS-a.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca, dan nakon što je smijenjen, dotadašnji predsjednik Jasmin Kapetanović je na sjednici krnjeg UO dogovorio objavljivanje konkrusa.

Novi UO

Vlada Federacije je 4. oktobra smijenila Kapetanovića i dotadašnji UO, no oni su se, prema našim saznanjima, po nalogu direktorice Sebije Izetbegović sastali u njenom kabinetu i održali tu nelegalnu sjednicu.

Novi UO predvodi dr. Benjamin Kulovac, a članice su iz KCUS-a još i dr. Sabina Prevljak Pajić i dr. Amela Kuskunović. Federaciju u UO predstavljaju Damir Šapina i Jasmina Šutković. Kanton Sarajevo predstavljaju dr. Dragan Stevanović i Amel Pindžo, a BPK Elvir Ćatović, ZDK Dijana Štiljanin, Koldžo Čuturić iz USK, te Martina Grgić iz SBK.

Upravo u ovom sastavu u ponedjeljak bi trebali donijeti i odluku i o smjeni aktuelne direktorice, ali istvoremeno i imenovati novog v.d. direktora KCUS-a.

Rok po zakonu

Sebija Izetbegović onda ima rok od osam dana da se izjasni o smjeni. Baš kako je i po zakonu.

No, niko još nije uvjeren, a poučen prethodnimm iskustvima, da Izetbegović neće opstruirati i ovaj potez.

Ona je ranije na Facebooku najavila kako je smjena Upravnog i Nadzornog odbora nezakonita.

Nije govorila o tome kako je nezakonito već gotovo pola godine na čelu KCUS-a, od kako nije profesorica na Medicinskom fakultetu.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu bila je konačna, a prethodni Upravni odbor nije obavezivao nikakav sudski postupak da smijene direktoricu Izetbegović.

Lendo priziva tužiteljstvo

U igru se od danas uključio i potpredsjednik Federacije BiH, SDA-ov Refik Lendo.

On je objavio kako je zatražio od Vlade FBiH da mu dostave na uvid, kako ističe, sporni materijal o smjeni Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

Pohvalioo se kako je pročitao i stenogram sa te sjednice, te zaključio kako smjena nije provedena na zakonit način.

Lendo ide i dalje pa poziva tužiteljstvo da istraži cijeli slučaj, a posebno one koji su, veli, sudjelovali u smjeni.

Ni, on ne pominje da Izetbegović nema uvjeta da bude direktorica.

O tome kako je nezakonito već gotovo pola godine, od kako nijie profesorica na Medicinskom fakultetu, na čelu KCUS-a nije govorila.

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu bila je konačna, a prethodni Upravni odbor nije obavezivao nikakav sudski postupak da smijene direktoricu Izetbegović.

Oproštaj na parkingu

Dan nakon što je smijenjen UO, a već bila i izvjesna njena smjena (kad – tad!) Sebija Izetbegović je priredila, zlobnici bi rekli, oproštajnu zabavu na parkingu KCUS-a.

Uz prigodnu zakusku i grandiozne plakate obilježila je svojih 8 godina na čelu ove institucije.

Nije bilo govora o više od stotinu ljekara, stručnjaka, medicinskog osoba koje je napustilo KCUS.

Nakon proslave otišla je na godišnji odmor.

 

The post SJEDNICA U PONEDJELJAK Osam dana za Sebiju Izetbegović appeared first on Interview.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?