PLAČE KIM, PLAČU I MAJKE: DIKTATOR TRAŽI OD ŽENA DA RAĐAJU VIŠE DJECE I POJAČAJU MOĆ DRŽAVE

PLAČE KIM, PLAČU I MAJKE: DIKTATOR TRAŽI OD ŽENA DA RAĐAJU VIŠE DJECE I POJAČAJU MOĆ DRŽAVE

Link na izvornu vijest

PLAČE KIM, PLAČU I MAJKE: DIKTATOR TRAŽI OD ŽENA DA RAĐAJU VIŠE DJECE I POJAČAJU MOĆ DRŽAVE

U svojoj emocionalnoj molbi, autoritarni vođa viđen je kako briše oči maramicom dok se obraćao hiljadama žena okupljenih na Nacionalnom skupu majki u Pjongjangu u nedjelju.

  • Sprečavanje pada nataliteta i dobra briga o djeci sve su naše porodične dužnosti – rekao je Kim na događaju, istovremeno ih pozivajući da svojoj djeci usade vrijednosti njegove komunističke partije.

Mnogi u brojnoj publici – sastavljenoj od žena odjevenih u tradicionalnu odjeću – otvoreno su plakali zajedno sa svojim vođom.

Događaj – prvi Nacionalni sastanak majki u 11 godina – održan je usred pada stope nataliteta u izolacionističkoj državi, što je očito izazvalo zabrinutost među najvišim znaničnicima Sjeverne Koreje.

Obraćajući se publici sa “Drage majke”, Jong-Un im je rekao “suočeni smo s nizom društvenih zadataka s kojima bi se naše majke trebale udružiti”.

  • Ovi zadaci uključuju odgoj njihove djece tako da će nepokolebljivo nastaviti s našom revolucijom, eliminiranje nedavno sve češćih nesocijalističkih praksi, afirmacija porodičnog sklada i društvenog jedinstva, uspostavljanje zdravog načina kulturnog i moralnog života, učiniti da komunističke vrline i osobine međusobnog pomaganja i vođenja naprijed prevladaju našim društvom, zaustaviti pad nataliteta, te dobro brinuti o djeci i efikasno ih obrazovati – poručio je diktator.

Dobiti detaljnu ideju o populacijskim trendovima Sjeverne Koreje veoma je teško zbog ograničene dostupnosti statistike.

Posljednji popis stanovništva koji je Sjeverna Koreja objavila bio je 2008. godine, a koji je pokazao da njena populacija iznosi 24 miliona. Procjene sada pokazuju da u zemlji živi 25,7 miliona ljudi.

Međutim, vlada Južne Koreje procjenjuje da je stopa plodnosti u Sjevernoj Koreji stalno opadala u posljednjih deset godina.

To je zabrinjavajući razvoj događaja za socijalističku zemlju koja ovisi o radnoj snazi kako bi joj pomogla da održi svoju privredu, slomljenu sankcijama.

Također slijedi pristup “prvo vojska” koji daje prioritet Korejskoj narodnoj vojsci kada je riječ o raspodjeli resursa.

To je zemlja s najvećim brojem vojnog i paravojnog osoblja po glavi stanovnika. Njena aktivna vojska od 1,28 miliona vojnika četvrta je najveća na svijetu, uprkos tome što je 56. po broju stanovnika.

The post PLAČE KIM, PLAČU I MAJKE: DIKTATOR TRAŽI OD ŽENA DA RAĐAJU VIŠE DJECE I POJAČAJU MOĆ DRŽAVE first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?