Njemačka je primila više od milijun Ukrajinaca. Većina njih nije se zaposlila

Njemačka je primila više od milijun Ukrajinaca. Većina njih nije se zaposlila

Link na izvornu vijest

Velik broj izbjeglica trenutno pohađa tečajeve njemačkog jezika pa i zbog toga ne stoje na raspolaganju tržištu rada. Statistika ukazuje i na visoki postotak izbjeglica s akademskim obrazovanjem.

Od milijun radno sposobnih izbjeglica iz Ukrajine u Njemačkoj samo je jedna petina zaposlena, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“Od preko milijun izbjeglica koje su 2022. i u prvoj polovici 2023. pristigle u Njemačku, od radno sposobnih osoba starosne dobi od 25 do 59 godina 19 posto je zaposleno”, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

70 posto izbjeglica iz Ukrajine

U ostatku stanovništva iste dobne skupine je zaposleno njih 85 posto. Kao razlozi za nisku stopu zaposlenosti navodi se podatak da se kod velikog broja izbjeglih radi o samohranim majkama s djecom, kao i nepoznavanje njemačkog jezika. Kako nadalje proizlazi iz statistika, 70 posto izbjeglica iz Ukrajine su ženskog, 30 posto muškog spola.

Velik broj izbjeglica trenutno pohađa tečajeve njemačkog jezika pa i zbog toga ne stoje na raspolaganju tržištu rada. Statistika ukazuje i na visoki postotak izbjeglica s akademskim obrazovanjem. Među izbjeglicama između 25 i 59 godina starosti njih 45 posto posjeduje diplomu neke visokoškolske ustanove. U ostatku njemačkog stanovništva je s 28 posto taj udio znatno niži.

Anketa: Četvrtina izbjeglih Ukrajinaca zadovoljna životom u Njemačkoj

Ministar rada Hubertus Heil je još u studenome najavio mjere za ubrzanje integracije izbjeglica u njemačko tržište rada i za one izbjeglice koje još ne raspolažu standardnom razinom poznavanja njemačkog jezika. Za razliku od ostalih izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom, izbjeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka u Njemačkoj imaju pravo na puni iznos socijalne pomoći.

Od siječnja socijalna pomoć, tzv. građanska naknada će iznositi 563 eura po odraslom članu kućanstva. Uz to država još plaća dječju nadoknadu i pokriva troškove stanarine i režija, prenosi Index.

Prema posljednjem ispitivanju Saveznog instituta za istraživanje stanovništva (BiB), 27 posto izbjeglih Ukrajinaca je zadovoljno životom u Njemačkoj, što je sedam posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja prije godinu dana.

Objava Njemačka je primila više od milijun Ukrajinaca. Većina njih nije se zaposlila pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?