Objavljena lista najopasnijih zemalja svijeta: Evo koliko je BiH rizična i zašto

Objavljena lista najopasnijih zemalja svijeta: Evo koliko je BiH rizična i zašto

Link na izvornu vijest

Kada se radi o Bosni i Hercegovini označena je “visokim rizikom” u kategoriji “medicina”, a to obrazlažu tvrdnjom da široki raspon lijekova na recept nije dostupan, kao i da su česte infekcije prouzročene vodom i hranom

Južni Sudan, Afganistan, Sirija, Libija i Somalija proglašene su za najrizičnije zemlje za 2024. godinu na listi koju je sastavila medicinska i sigurnosna konzultantska kuća International SOS.

Karta procjenjuje različite faktore za informiranje putnika i poduzeća o potencijalnim prijetnjama u zemljama širom svijeta. Ona objedinjuje ocjene zdravstvenih i sigurnosnih rizika, odražavajući utjecaj događaja kao što su tekući sukobi u Ukrajini te rat između Izraela i Hamasa.

Ove godine, po prvi put, karta koju možete vidjeti OVDJE uključuje i ocjene zasnovane na opasnostima od klimatskih promjena. Zemlje su ocijenjene za svaku kategoriju rizika – medicinski, sigurnosni i klimatske promjene – na skali od pet razina u rasponu od “niskog” do “veoma visokog” za medicinske i klimatske promjene, i “beznačajnog” do “ekstremnog” za sigurnost, piše Klix.ba

U kategoriji “sigurnosti”, Ukrajina, Sirija, Irak, Afganistan, Libija, Jemen, Južni Sudan, Srednjoafrička Republika i Somalija dobili su najvišu razinu upozorenja “ekstremno”.

Dijelovi Libana, Palestina i Rusija su zabilježili porast sigurnosnog rizika, zajedno sa Ekvadorom i dijelovima Kolumbije nakon porasta kriminala i nemira.

Najsigurnije zemlje su sve u Europi: Island, Luksemburg, Norveška, Švicarska i Danska. U kategoriji “medicina”, zemlje označene kao “veoma visoki” rizik su Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Sjeverna Koreja, Palestina, Haiti, Libija, Niger, Burkina Faso, Gvineja, Gvineja Bisao, Sijera Leone, Liberija, Sudan, Južni Sudan, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Burundi i Somalija.

Zemlje pod “vrlo visokim” rizikom u kategoriji klimatskih promjena su: Sirija, Irak, Afganistan, Jemen, Čad, Niger, Mali, Nigerija, Srednjoafrička Republika, Južni Sudan, Etiopija, Somalija, Demokratska Republika Kongo i Mozambik.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini označena je “visokim rizikom” u kategoriji “medicina”, a to obrazlažu tvrdnjom da široki raspon lijekova na recept nije dostupan, kao i da su česte infekcije prouzročene vodom i hranom. U kategoriji klimatskih promjena označena je niskim rizikom, kao i u kategoriji sigurnosti.

Objava Objavljena lista najopasnijih zemalja svijeta: Evo koliko je BiH rizična i zašto pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?