Božić još jednom proljetni, a hladnih prodora moglo bi biti već početkom 2024.

Božić još jednom proljetni, a hladnih prodora moglo bi biti već početkom 2024.

Link na izvornu vijest

Stigla je zima, a hoće li biti duga i hladna? Prema ranijim godinama, neće, ali nekako je još mnogima u primisli ledena 2012. kad je BiH okovao rekordan snijeg, kad su nanosi u Hercegovini bili gotovo dva metra, piše Večernji list BiH

Misli u 2012.

Hoće li se takvo vrijeme ikad više ponoviti, a da ga ovaj naraštaj upamti, teško je reći, ali se zato bavimo ovim bližim prognozama. Ni ovog Božića snijega ne bi trebalo biti. Nema ga već dugo. U nekim dijelovima BiH bilo ga je na Božić 2012., baš na koncu jedne od najhladnijih godina. U idućim danima moglo bi opet biti onečišćenja zraka u dijelovima zemlje u kojima je takvo stanje postalo normalno, a neće nedostajati ni magle, koja pak nije onečišćenje, ali je neugodna za vozače, pješake…, a moglo bi biti i ugodnijih temperatura. Kako je navedeno na stranici koju uređuje neovisni meteorolog profesor Zoran Zadro, Božić će biti topao, a onda… – Nemojte da vas zavaraju neobično topli dani pred nama, pogotovo božićni blagdani, kada se uopće neće ni osjetiti da je prava zima tek nastupila jer nam, vjerojatno, priroda sprema mnogo iznenađenja između siječnja i ožujka. Stara narodna izreka kaže: O Božiću juga, bit će zima duga. Ako će Božić po gregorijanskom kalendaru biti više proljetni nego zimski, po trenutačnim prognozama, onaj po julijanskom kalendaru mogao bi više priličiti zimi – naveo je meteorolog. Prema hrvatskim meteorolozima, očekuje se blaga zima koja bi trebala imati i hladne prodore. – Prosinac zasad prolazi toplo i tako ostaje do kraja mjeseca. San o bijelom Božiću otopio se prije nekoliko dana. Za nizinske kopnene krajeve to je 16. godina zaredom bez snježnog pokrivača na Božić. Što se tiče dočeka Nove godine – bit će hladnije nego za Božić, moguće i za pet do osam stupnjeva, no još uvijek je to u pozitivi. Siječanj, koji je u više od 60 posto godina najhladniji mjesec, ove će zime biti znatno topliji od prosjeka, a i kišovitiji. Ipak, zbog čestih prolazaka ciklona, vjerojatno će na kopnu biti manje dugotrajnih magli koje se inače javljaju desetak dana mjesečno. Nadalje, signal topline upućuje na veću vjerojatnost za jugo na obali, a manju za buru. I veljača će biti toplija od prosjeka, ali ne toliko kao siječanj. Ponovno je izgledna poznata prevrtljivost, odnosno izmjena toplih i hladnih razdoblja. U veljači je ove zime i najveća mogućnost za buru, snijeg i hladne epizode, kojih će vjerojatno biti samo jedna do dvije ozbiljnije – naveo je Nikola Vikić Topić, meteorolog Nove TV.

Trošit će se manje

Stava je da će ova zima biti toplija nego lani. – Klimatološki gledano, prvi hladni prodor obično je između 5. i 10., a drugi između 10. i 15. veljače. U svakom slučaju, imat ćemo blagu zimu, vjerojatno i topliju nego lani. Bit će, naravno, i hladnih razdoblja, ali manje nego onih toplijih, pa ćemo trošiti manje energenata. Veća vjerojatnost za snijeg i hladnije epizode je prema kraju zime, baš kako kaže izreka: Ako zima ne ugrize, onda ošine repom – naveo je. U prijevodu, možda je bolje da nas zima pogodi što prije, pa i ako misli biti s nekim ekstremnijim prodorima oborina, nego onda kada bismo trebali lagano izlaziti u dvorište, baviti se poljoprivrednim radovima.

The post Božić još jednom proljetni, a hladnih prodora moglo bi biti već početkom 2024. first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?