Milanović se u božićnoj čestitci dotakao Hrvata u BiH i poslao snažnu poruku: ‘Ne činimo dovoljno…’

Milanović se u božićnoj čestitci dotakao Hrvata u BiH i poslao snažnu poruku: ‘Ne činimo dovoljno…’

Link na izvornu vijest

Milanović se u božićnoj čestitci dotakao Hrvata u BiH i poslao snažnu poruku: ‘Ne činimo dovoljno…’

Predsjednik RH Zoran Milanović građanima je čestitao Božić, a u svojoj čestitci posebno je spomenuo Hrvate u BiH, a osvrnuo se i na ovo krizno vrijeme u kojem dočekujemo ovaj sveti kršćanski blagdan.

Milanović je, osim poruka o miru i veselju, uputio i nekoliko važnih upozorenja kao i kritika Vladi, koju nije izrijekom spomenuo, no sasvim je jasno na što je mislio.

Dodajmo samo da se predsjednik u posljednje vrijeme nije oglašavao niti je prilikom događaja davao izjave za medije, što nije baš tipično za njega, stoga će ova poruka zasigurno odjeknuti.

Ova poruka će odjeknuti

„Drage sugrađanke i sugrađani širom naše Domovine,

Drage Hrvatice i Hrvati širom svijeta, posebno vi u bliskoj nam Bosni i Hercegovini, Svima vama želim sretan Božić. U kršćanskoj i zapadnoj tradiciji – kojoj je Hrvatska uvijek pripadala, a i danas pripada – božićni se blagdan s pravom smatra najradosnijim jer s njim dolazi okupljanje obitelji i radost druženja u toplini i miru doma.

Nadam se i od srca želim da tako bude i sada, da svi kršćanski vjernici, svi hrvatski građani dočekaju i proslave Božić u miru i veselju, zajedno sa svojim obiteljima, najmilijima, prijateljima.

Tradicija slavljenja Božića čvrsto je ukorijenjena u hrvatskom narodu bez obzira gdje su živjeli ili gdje danas žive naši ljudi. Sa sobom su nosili tu tradiciju i tako čuvali ne samo običaj, nego i svoju pripadnost jednoj maloj, ali ponosnoj i snažnoj naciji. Danas, kada se sve male narode sve manje sluša, kada se njihov glas uzima zdravo za gotovo i prije nego ih se išta pita, još je važnije sačuvati i osnažiti svijest o toj pripadnosti. Jer, i u novijoj povijesti pokazalo se to presudnim za očuvanje naše države i našeg identiteta”, poručuje predsjednik.

Milanović: Mir i sigurnost nisu zadani, nestaju preko noći

Ističe kako, na žalost, svjedočimo da mir, sigurnost i solidarnost nisu zadani, kako nestaju preko noći i kako malo treba da se te vrijednosti zataje ili čak pogaze.

“Hrvatska je osjetila i osvijestila kako to izgleda i baš to iskustvo daje nam za pravo da upozoravamo, da tražimo pravednost, ali i da budemo mudri i da vodimo računa o sebi. U svjetskom poretku koji se dramatično mijenja pred našim očima, brige hrvatskog naroda
malo koga zanimaju”.

‘Posebno smeta ravnodušnost za brige Hrvata u BiH’

Naglasio je i problem Hrvata u BiH, uz upozorenje Vladi.

“A posebno smeta ravnodušnost za brige hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini čija se jednakopravnost i konstitutivnost – zajamčena Daytonskim sporazumom – pokušava omalovažiti, pa i ukinuti. Hrvatska i njezina izvršna vlast to ne smiju dopustiti. Prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, uvjeren sam, mogu se snažnije braniti i moraju se glasnije zagovarati na mjestima na kojima se odlučuje. Nitko drugi, osim nas, to neće činiti, a mi to ne činimo dovoljno.

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini trajno je zadužio Hrvatsku i moja je želja da se u skoroj budućnosti ima razloga radovati cjelovitom ostvarenju svojih prava. Božićni blagdan je prilika da svoje želje za mirom, dobrotom i zajedništvom među ljudima uputimo kako svojim prijateljima i susjedima, tako i svima u svijetu koji pate i trpe zbog ratova i nasilja”, kaže predsjednik.

Za kraj poručuje: Napravimo sve da Hrvatima osiguramo dobar život

“Učinimo sve kako bismo hrvatskim ljudima, ma gdje živjeli, osigurali dobar život i pošteno društvo, a našoj Domovini mir i sigurnost. Ostvarenje toga moje su najveće želje koje ovom prilikom upućujem svima u Hrvatskoj uoči predstojećeg blagdana.

U nadi da će te želje biti ostvarene, svim kršćanskim vjernicima i vjernicama želim sretan Božić, svima vam želim mirne i radosne blagdane.

Sretan vam Božić i sve najbolje u Novoj godini”, poruka je predsjednika Zorana Milanovića.

Objava Milanović se u božićnoj čestitci dotakao Hrvata u BiH i poslao snažnu poruku: ‘Ne činimo dovoljno…’ pojavila se prvi puta na Ljubuški na dlanu.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?