TURSKA ĆE BLOKIRATI BRITANSKE BRODOVE MINOLOVCE NAMIJENJENE UKRAJINI

TURSKA ĆE BLOKIRATI BRITANSKE BRODOVE MINOLOVCE NAMIJENJENE UKRAJINI

Link na izvornu vijest

TURSKA ĆE BLOKIRATI BRITANSKE BRODOVE MINOLOVCE NAMIJENJENE UKRAJINI

Britanija je prošlog mjeseca saopćila da će donirati dva broda minolovca Kraljevske mornarice Ukrajini kako bi pomogla u jačanju pomorskih operacija Ukrajine u ratu s Rusijom.

“Nećemo ih propustiti sve dok traje rat”

Turska, članica NATO-a, obavijestila je saveznike da neće dopustiti brodovima da koriste tjesnace Bospor i Dardanele sve dok traje rat u Ukrajini, saopćila je uprava za komunikacije predsjedništva.

  • Naši saveznici propisno su obaviješteni da brodovima minolovcima koje je Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Ukrajini neće biti dopušteno proći kroz turske tjesnace do Crnog mora sve dok traje rat – stoji u saopćenju objavljenom na platformi X.

Kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Turska je pokrenula Konvenciju iz Montreuxa iz 1936., učinkovito blokirajući prolazak vojnih brodova zaraćenih strana.

Šta kaže pakt?

Pakt izuzima brodove koji se vraćaju u matične baze, ali ni Rusija ni Ukrajina nisu izrazile namjeru da svoje ratne brodove provuku kroz turske tjesnace do Crnog mora od početka rata. Turska je upozorila i necrnomorske države da ne šalju ratne brodove kroz tjesnace.

Prema Konvenciji iz Montreuxa, ratni brodovi nezaraćenih strana mogu prolaziti kroz tjesnace u vrijeme rata. Konvencija također kaže da Ankara ima posljednju riječ o prolasku svih ratnih brodova ako Turska smatra da je u opasnosti od uplitanja u rat. Turska je provela Konvenciju nepristrano i pedantno kako bi spriječila eskalaciju u Crnom moru, saopćilo je predsjedništvo. Ankara održava dobre veze i s Kijevom i s Moskvom od početka rata.

(A.H./Index.hr)

The post TURSKA ĆE BLOKIRATI BRITANSKE BRODOVE MINOLOVCE NAMIJENJENE UKRAJINI first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?