Dodik sve jači i samouvjereniji: RS će kreirati vlastiti izborni zakon, FBiH nije naš problem

Dodik sve jači i samouvjereniji: RS će kreirati vlastiti izborni zakon, FBiH nije naš problem

Link na izvornu vijest

– To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK)

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik, poručio je na današnjoj press konferenciji da će manji bh. entitet kreirati novi zakon koji se tiče provođenja izbora u RS mimo Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

– Mi smo odlučni da kreiramo novi zakon koji je u skladu s ustavom BiH i RS, izborni zakon RS”, rekao je Dodik.

Najavio je da će tekst zakona predočiti u NSRS, i partnerima i opoziciji.

– To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio SIP. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom, rekao je Dodik.

Istakao je da je zakon spreman.

– Vrlo brzo ćemo predložiti tekst zakona Narodnoj skupštini da se usvoji po hitnom postupku. Ne želimo više gledati mešetarenje izbornim procesima. Nigdje nema da je SIP nadležan za izbore na nižim nivoima vlasti. Ovo je trenutak u kojem ćemo to vratiti tamo gdje stanuje, a to je nadležnost RS. U Federaciji BiH kako hoće, izjavio je Dodik.

On je naveo da će prije donošenja tog zakona biti donesen zakon koji zabranjuje djelovanje odnosno primjenu Izbornog zakona BiH na prostoru RS kada su u pitanju lokalni izbori.

– Kako će to riješiti sve u FBiH nije naš problem, poručio je.

Na sastanku je razgovarano i o Ustavnom sudu BiH.

– Konsenzusom smo utvrdili da ne postoji legitimitet i legalan Ustavni sud, imajući u vidu da u njemu nema Ustavom predviđenog sastava. Taj Ustavni sud ne može funkcionirati na svojim pravilima, jer su ona manje pravne snage nego što je Ustav BiH – naveo je Dodik.

Za nas, dodao je on, ne postoji Ustavni sud BiH, niti će postojati sve do trenutka dok se ne regulira pitanje odlaska stranih sudaca.

The post Dodik sve jači i samouvjereniji: RS će kreirati vlastiti izborni zakon, FBiH nije naš problem first appeared on ABCportal.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?