POGLEDAJTE HUTBU ZBOG KOJE VLASTI U PRIJEDORU PONOVO PROGANJAJU IMAMA MAHIĆA

POGLEDAJTE HUTBU ZBOG KOJE VLASTI U PRIJEDORU PONOVO PROGANJAJU IMAMA MAHIĆA

Link na izvornu vijest

POGLEDAJTE HUTBU ZBOG KOJE VLASTI U PRIJEDORU PONOVO PROGANJAJU IMAMA MAHIĆA

Ovim povodom objavili su saopćenje za javnost u kojem se navodi kako glavni imam u svojoj hutbi nije uopće spomenuo “Srpsku pravoslavnu crkvu” niti “njene vjernike”, dok su riječi “dušmani” i “laju” izvađene iz konteksta i zlonamjerno interpretirane.

  • Imam je govorio o onima koji su u proteklim danima svojim riječima i djelima vrijeđali i plašili bošnjačke povratnike u prijedorskim naseljima, ali i u široj regiji entiteta. Glavni imam u hutbi nije vrijeđao vjernike niti jedne vjerske zajednice već je ukazivao na krivična djela pojedinaca koji su svojim riječima i djelima vrijeđali i strašili vjernike muslimane – istaknuto je, te poručeno:
  • Pozivamo gradonačelnika i gradske službe da sve građane Grada Prijedora ravnopravno tretiraju, te da poduzmu korake u osudi onih koji su u proteklim danima s ciljem ispoljavanja mržnje i pokušaja zastrašivanja napali imama i njegovu porodicu, pucali ispred džamija i bošnjačkih kuća, dovikivali bestidne uvrede, provocirali, te drugim vandalskim djelima ugrožavali Bošnjake povratnike Prijedora. Pozivamo gradonačelnika Prijedora i gradske službe da ravnopravno tretiranje svih građana Grada Prijedora potvrde i svojim javnim osudama govora mržnje i napada na Bošnjake povratnike, jer je to najbolji put za izgradnju povjerenja svih građana u institucije ovog grada, a sve u cilju izgradnje dobrih međuljudskih odnosa u našem gradu.

Podsjetimo, iz kabineta Slobodana Javora ranije je saopćeno kako se “javno osuđuje neprimjereno obraćanje efendije Amira Mahića u kome je izrečeno više uvredljivih konstatacija na račun Srpske pravoslavne crkve i njenih vjernika i iz kojih se jasno nazire govor mržnje, jer kako drugačije nazvati konstatacije kao što su ‘dušmani’ i koji ‘laju’”:

  • Pozivaju se nadležne pravosudne institucije da u saradnji sa PU Prijedor u skladu sa zakonom rasvijetle i daju pravnu kvalifikaciju ovog nemilog događaja i u vezi sa tim pokrenu potrebne pravne procedure, imajući u vidu da je djelima koji u osnovi imaju govor mržnje potrebno davati prioritet u rješavanju jer ista ostavljaju negativan trag u zajednici.

Dodajmo i kako je ef. Mahić početkom prošle godine na hutbi Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo, nakon čega je prijavljen Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor. Ef. Mahić se nakon toga izvinio svima koje je uvrijedio.

Vrijedi naglasiti i kako je Amir efendija Mahić deseti rođendan dočekao u logoru Trnopolje u kojem ga je zatočila vojska Radovana Karadžića.

Video hutbe pogledajte OVDJE.

The post POGLEDAJTE HUTBU ZBOG KOJE VLASTI U PRIJEDORU PONOVO PROGANJAJU IMAMA MAHIĆA first appeared on Hayat.ba.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?