Poslodavci RS traže suspendiranje odluke o najnižoj plaći, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH

Poslodavci RS traže suspendiranje odluke o najnižoj plaći, najavljuju prebacivanje poslovanja u FBiH

Link na izvornu vijest

Unija poslodavaca i Komora ukazuju da je u siječnju nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inozemstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvaćaju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju zbog pogoršanja uvjeta poslovanja – najniža plaća Republika Srpska 460 eura, Federacija BiH 316 eura, Srbija 404 eura, Crna Gora 450 eura (oporeziva s 15 posto).

– Ako ne dođe do suspenzije Odluke o najnižoj plaći, RS će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u gospodarstvu, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem poduzeća, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS – navode u priopćenju.  

Zajednički stav Unije i Komore je da se još mogu spriječiti katastrofalne posljedice koje prijete  ekonomiji, ali da je neophodno promptno djelovati i suspendirati primjenu Odluke o najnižoj plati, do pripreme promjena u zakonskom okviru koje će doprinijeti smanjenju opterećenja na gospodarstvo, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda.

Kao jedan od zaključaka sastanka Skupštine Unije poslodavaca RS i Upravnog odbora Privredne komore Republike Srpske održanog 16. siječnja ove godine je prijedlog za održavanje sastanka u najkraćem roku s predsjednikom RS radi iznalaženja rješenja za tu situaciju.

Dnevnik.ba

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?