Komšić: Ne gorim ni ja od želje da razgovaram sa Plenkovićem

Komšić: Ne gorim ni ja od želje da razgovaram sa Plenkovićem

Link na izvornu vijest

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić otvoreno je u intervjuu za Radiosarajevo.ba govorio o odluci hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji jučer nije želio doći na sastanak u Predsjedništvu BiH jer je ondje bio i Komšić.

Naime, premijer Andrej Plenković je u zadnji čas odbio doći na sastanak s Predsjedništvom BiH, iako je bio predviđen susret predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i Plenkovića s članovima Predsjedništva. Plenković je objasnio kako je riječ o konzistentnom pristupu Hrvatske i njene vlade koja ne priznaje Komšića kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata

Komšić je za Radio Sarajevo rekao kako nije dobio nikakve važne poruke od europskih dužnosnika.

– Manje-više, ponovljeno je sve ono što već znamo. I dalje postoji mogućnost da u ožujku 2024. dobijemo otvaranje pregovora ako vlast napravi neke konkretne poteze. Koji su to potezi kao i po kojim kriterijima će se ocjenjivati i dalje je ostalo vrlo fluidno, neartikulirano, nejasno. Čini mi se da će prije biti presudan neki subjektivni dojam o tome je li vlast u BiH učinila dovoljno ili nije i da će odluka ovisiti o geopolitičkoj situaciji na europskom kontinentu a ne o nekim preciznim kriterijima, rekao je.

Zamoljen je da komentira jučerašnji potez hrvatskog premijera.

– Plenković promovira ponašanje koje je štetno za odnose u Bosni i Hercegovini. Umjesto dijaloga, unosi tenzije, podjele, a imamo ih ionako previše. Ne poštujući institucije, ohrabruje članove HDZ-a BiH da to rade, skrivajući se iza zastave EU-a. Iako često zloupotrebljava zastavu EU-a, jasno je da je EU nešto više od Hrvatske, rekao je.

– Ni ja baš ne gorim od želje da osobno razgovaram s Plenkovićem, ali uvijek sam tu jer mislim da je dijalog jedan od načina rješavanja problema. Plenković bi očito želio rješavati probleme na drugi način, silom. To neće moći – rekao je drugi bošnjački član Predsjedništva BiH.

Objava Komšić: Ne gorim ni ja od želje da razgovaram sa Plenkovićem pojavila se prvi puta na Posušje.info.

Rubrika “Drugi pišu” je računalno generirana rubrika u kojoj se automatski povlači vijesti s drugih web stranica putem RSS protokola, te se korisnik koji otvori (klikne) vijest na ovoj rubrici upućuje na vijest s izvorne web-stranice (slično kao na Facebooku). Vijesti i linkovi koji vode na te vijesti su pod kontrolom drugih portala te e-Hercegovina.com nije odgovorna za sadržaj tih istih portala. e-Hercegovina.com nije vlasnik prenesenih vijesti i ne polaže nikakva prava na objavljene vijesti. e-Hercegovina.com poštuje intelektualno vlasništvo i autorska prava drugih, te se obvezuje po prijavi povrede autorskih prava, intelektualnog vlasništva ili druge povrede propisa ukloniti sve sadržaje kojima se krše autorska prava drugih. Primjedbe, prijave kršenja prava ili nešto drugo možete uputiti na email [email protected] te se e-Hercegovina.com obvezuje da u najkraćem mogućem roku odgovori na email i po potrebi reagira.
O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?